Background Image

A zentai csata emlékműve

A zentai csata emlékműve

Séta Bácska „legmagyarabb városában”, a Tisza-parti Zentán, melyhez a török elleni háborús évszázadok utolsó nagy csatája köthető.

Célpont neve

Zentai csata emlékműve

Ország: Szerbia

Legközelebbi település: Zenta

GPS koordináta: 45.92609, 20.09807

Célpont leírás

A koordináták a csata emlékművéhez vezetnek. 1697. szeptember 11-én a Savoyai Jenő által vezetett egyesült hadak a város határában világtörténelmi jelentőségű csatát nyertek a török hadakkal szemben, ugyanis ezzel a győzelemmel szabadult fel majdnem egész Magyarország az oszmán hódítás alól. A két és félszeres túlerőben lévő ellenség épp partváltást hajtott végre a Tisza keleti partjára, hogy Erdély ellen vonuljon fel, így kiszolgáltatott helyzetben volt. A csata lefolyásáról kiváló animációkat láthattok, érdemes megtekinteni valamelyiket. Ha pedig alaposabban akartok a csata mögötti politikai és történeti hátterével foglalkozni, íme két kvízkérdés: Mi volt a csatában Thököly Imre szerepe? Illetve: Melyik európai, keresztény állam hadmérnökei segítették a törököket a Tiszán való átkelésben, és miért?

A zentai csatával egy másik túracélpontunk: Máriapócs is foglalkozik.

Zenta látnivalói kapcsán feltétlenül meg kell említeni a szecesszió jelenlétét Bácskában, Zentán egészen konkrétan pedig az 1904-ben elkészült tűzoltólaktanyát, melynek építésze Lajta Béla volt. Ha időtök engedi, természetesen tegyetek egy alapos sétát Szabadkán is, ahová végül túracélpontunk nem vezet, de aki kedveli a századfordulós építészetet, bizonyára nem hagyja ki. A Raichle-palota, a városháza, az Osztrák-Magyar Bank, a Nemzeti Kaszinó, a zsinagóga, a Nemzeti Szálloda mind hirdetői a ténynek, hogy bár Kosztolányi erről a városról formázta Sárszeget, Szabadka 1910-ben nem holmi vidéki porfészek, hanem Magyarország harmadik legnagyobb városa volt.

A bevezetőben az áll, hogy Zenta a „legmagyarabb” Bácska városai között. Mit is jelent ez? Nos, 1910-ben lakosságának 92%-a volt magyar, ez mára némileg csökkent, valamivel 70% fölött lehet a magyar ajkúak száma. A forrás ezen a linken érhető el.

Cserkész kötődés

Zentán jelenleg alakulóban van egy magyar cserkészcsapat, de a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség eddig is gyakran vett részt zentai rendezvényeken, így a Zentai Napokon vagy a zentai Mosolytenger Gyerekfesztiválon.

Kérlek jelezd számunkra, ha ismersz bármilyen cserkész vonatkozású érdekességet, legendát a helyszínnel kapcsolatosan!

Egyéb leírás, tanácsok, linkek

Egy tipp: a Zentai Magyar Kamaraszínház és társulata üdítően gazdag repertoárral szórakoztatja a nagyérdeműt. Ha tehetitek, úgy szervezzétek zentai látogatásotokat, hogy egyik előadásukra eljussatok! <a

Túra igazolása

A túra Facebook albumába másold fel az ott készített képet, írd meg az élményeidet. Ezen kívül ne felejtsd el kitölteni az igazoló űrlapot.

Tanácsok a túra után

Amennyiben tanácsod lenne a túrával kapcsolatban, kérlek jelezd a Facebook csoportban, hogy azok is értesüljenek róla, akik még nem jártak arra.

Keress egy közeli cserkészcsapatot:

ECSET térkép

Kérdésed van?

Keresd a Trianon100 munkacsoportot:

Jó munkát! Jó túrázást!

A túracélpont a térképen

Trianoni Túracélpontok
Határtalan Barátság
Nevelési Módszertan