Background Image

Visnyeszéplak

Visnyeszéplak

Ha sóhajtottál már fel egy jól sikerült tábor végén, hogy „Hej, de maradnék még, bárcsak egész évben cserkésztábor lenne…!” akkor ez a túracélpont nagyon fog tetszeni.

Célpont neve

Visnyeszéplak

Ország: Magyaroroszág

Legközelebbi település: Visnye falu

GPS koordináta: 46.21889, 17.71648

Célpont leírás

Visnyeszéplak titkát minden jelentősebb hírportál és utazási magazin próbálta már megfejteni. Riporterek és fotósok vették elő újból és újból, elutaztak ebbe az eldugott zselici zugba, álmélkodtak, és aztán ki-ki a maga asszociációi és szellemi horizontja szerint faggatni kezdte az itt élőket. Ha rákeresel, magad is megtalálod ezeket a cikkeket. Legfőbb jellemzőit, hogy „ökofalu”-nak szokták kategorizálni, lakói a 90-es évektől jobbára városból kitelepülő családok, akikben megszületett a vágy és döntés, hogy itt, e gyönyörű vidéken egy tisztább, egyszerűbb, szebb, mélyebb életszakaszba szeretnének lépni, hogy sok a gyerek és lakosainak száma (170 fő) már meghaladja Visnyéét, a faluét, amihez tartozik, egyszóval mindazt, ami száraz adat, ezekből elolvashatod.De talán érdemes ez alkalommal szándékosan keveset készülni erre az útra és túracélpontra, és jobb, ha meghagyod érintetlenül a magad egyedi, cserkész-optikáját.

Cserkészként évente pár hétre nagyon közel kerülünk Istenhez, egymáshoz és a természethez. Tábornak hívjuk ezt az időt, amikor naplemente után sötét lesz (egy nagyvárosban ez alig észlelhető), esőben elázunk, nem független az életünk az időjárástól. A kiszolgáltatottság és fárasztó életmód mellett mégis vannak ünnepeink, együtt éneklünk és játszunk. Közös tapasztalatunk, hogy egy tábor „kemény meló”, de ahol mégsem a fizikai nehézségek jelentik a lényeget, hanem a közösségi és lelki élmények. Egy hátizsákban elfér az a néhány apróság, kevéske felszerelés, amit magunkkal viszünk, és mégis, egy éven át éltet minket az a néhány tábori nap. Ha egy riporter csak a szúnyogokról és a vízhordás nehézségeiről faggatna minket, igencsak féloldalas képe alakulna ki arról, mi is a cserkészet. Visnyeszéplak riporterei is gyakran csak a vegyszermentes mezőgazdálkodásig jutnak.

Visnyeszéplak lakói fontosnak tartják, hogy ne mérgezzék a földet, amiből élnek, de mellette olyan lelki pillérekre támaszkodnak, mint belső tartás, kiengesztelődés, lelki erő, hit és vallásosság, közösség és a magyarságunkból és kereszténységünkből sarjadzó ünnepek megélése. Olyan hely, ahol tulajdonképpen semmin sem kellene csodálkoznunk, hiszen ami a látogató szeme elé tárul, az a világ legtermészetesebb dolga volt 80 éve, és az volt előtte évezredekig. Az, hogy a legtöbb erre járónak mégis leesik az álla („Nahát, kútból vett víz! Odasüss, gyümölcs tájfajták! Lányok szoknyában! Élőzene és táncház egy kis faluban!”), az sokkal inkább a nem-visnyeszéplakiak világáról árulkodik. Hozzánk, cserkészekhez talán közelebb áll, amit itt láthatunk, és elfoghat minket egy boldogító érzés: kicsit hazaérkeztünk.

Bárka vagy fészek? c. riportfilm. Elérhető a Youtube-on.

Cserkész kötődés

KBár csapata nincs, Visnyeszéplak több szállal is kötődik hozzánk. Szellemiségében, a falu gyermekeinek nevelésében, felnőtt lakóinak múltjában és a fiatalok kapcsolataiban, táboraikban egyaránt gyakran megjelenik a cserkészet.

Kérlek jelezd számunkra, ha ismersz bármilyen cserkész vonatkozású érdekességet, legendát a helyszínnel kapcsolatosan!

Egyéb leírás, tanácsok, linkek

Visnyeszéplakra érkezhettek Visnye felől, jelzetlen úton, de minthogy érinti a Zöld és a Zöld ∆ jelzés is, egy hosszabb túrára is felfűzhető. Aszfaltozott út nem vezet a faluba, de egyébként is úgy szép, ha a látogató már az odaút gyalog megtételével is ráhangolódik mindarra, amit Visnyeszéplak képvisel. Mintegy 4 km-re keletre áll a Zselici Csillagpark, az alacsony fényszennyezés miatt kitűnő észlelési pont.

Túra igazolása

A túra Facebook albumába másold fel az ott készített képet, írd meg az élményeidet. Ezen kívül ne felejtsd el kitölteni az igazoló űrlapot.

Tanácsok a túra után

Amennyiben tanácsod lenne a túrával kapcsolatban, kérlek jelezd a Facebook csoportban, hogy azok is értesüljenek róla, akik még nem jártak arra.

Keress egy közeli cserkészcsapatot:

ECSET térkép

Kérdésed van?

Keresd a Trianon100 munkacsoportot:

Jó munkát! Jó túrázást!

A túracélpont a térképen

Trianoni Túracélpontok
Határtalan Barátság
Nevelési Módszertan