Background Image

A Teleki–Tisza-kastély

A Teleki–Tisza-kastély

Cserkészként kicsit hazaérkezel, amikor belépsz a nagykovácsi kastély kertjének kapuján. De mi minden található itt?section: content

Célpont neve

A Teleki–Tisza-kastély

Ország: Magyaroroszág

Legközelebbi település: Nagykovácsi

GPS koordináta: 47.57556, 18.89073

Célpont leírás

Budapesttől északnyugatra évszázadokig megbújt egy kis zsákfalu, melyet minden irányból erdő borította dombok vettek – és vesznek ma is körül. Lakóik az Árpád-korban királyi kovácsok voltak, ezért falujukat Nagykovácsinak nevezték. A török hódoltság után, a XVIII. század elején nagyszámú sváb telepes érkezett ide, nyomaikat, német feliratú keresztjeiket ma is sokfelé láthatja a figyelmes kiránduló. 1946 májusában a falu már igencsak megmagyarosodott lakóit – mint 240 évvel korábban – újra szekérre ültették, hogy hazatelepítsék, Németországba deportálják őket akaratuk ellenére. Házaikba a Felvidékről hasonló erőszakossággal idezsuppolt magyar családokat és alföldi személyeket költöztettek. Nagykovácsi ma már 8000 lakosú nagyközség, de olyan ütemben fejlődik, hogy nincs kétség afelől, hogy hamarosan városi rangra léphet majd elő.

Nagykovácsi kastélya a XIX. század elején épült, melyet 1840 körül átépített, bővített az akkori tulajdonos, a Wattay-család. Mint erdők között álló nemesi hajlék, elsősorban vadászkastélyként használták, sőt, amikor az 1880-as években átépíttette gróf Tisza Lajos, e rekreációs funkciója egy darabig még akkor is megmaradt. Jelen formájában leginkább ezt az 1880-as, eklektikus átépítést látjuk viszont. Miután 1946-ban utolsó tulajdonosától, Tisza István egykori miniszterelnök unokájától, Tisza Lajos Kálmántól elvették a kastélyt, elsősorban nevelőotthonként, oktatási intézményként próbálták kihasználni, többek közt a Mezőgazdasági Szakképző Intézet működött benne, és hatvan év alatt igen rossz állapotba került. A Magyar Cserkészszövetség 2013-ban kapta meg, felújítása 2018-ban fejeződött be. Érdekes adalék, hogy a kastély és kertjének történeti kutatását, műemléki felújítását végző mérnök szakértők az ezredforduló táján maguk is aktív cserkészvezetők voltak.

A kastély egyik legnagyobb értéke viszonylag épen megmaradt a kertje. A legtöbb magyar kastélykertnek ugyanis rendesen az volt a sorsa, hogy 1945 után, mint valami haszontalan területet, felparcellázták, feltrancsírozták, de a legkevesebb az volt, hogy értékes növényzetüket kiirtották, és mondjuk focipályát alakítottak ki benne, vagy a szép környezethez egyáltalán nem illő modern pavilonokkal csúfították el. Nagykovácsi 10 hektáros tájképi kertje ezzel szemben, valami csoda folytán alig csorbult. Aljában az Ördög-árok vize csobog, végében pedig, a kerítésen túl az 1737-es kolerajárvány idején épült fogadalmi Szent Sebestyén-kápolna hívogat egy kis megpihenésre, elcsendesülésre. Parkjának legfőbb értéke a vadgesztenye-fasor és egy másfél évszázados vérbükk. A látogatók kedvence pedig a kastély délnyugati sarkánál álló régi víztorony. Ha tehetitek, természetesen járjátok be az eredeti pompájukban helyreállított földszinti termeket, a pincében létrehozott hangulatos, boltozott rendezvényhelyszínt, és fedezzétek fel az emeletre vezető, különleges szépségű lépcsőházat is! A forrás ezen a linken érhető el.

Cserkész kötődés

Kérlek jelezd számunkra, ha ismersz bármilyen cserkész vonatkozású érdekességet, legendát a helyszínnel kapcsolatosan!

Egyéb leírás, tanácsok, linkek

Íme egy kis játék: olvassátok el, és fejtsétek meg a kastély előkertjében álló kút kronosztikonját! Az idézet Teleki Páltól származik:

MINDENKINEK A MAGA HELYÉN VANNAK KÖTELESSÉGEI ÉS BÁRMILYEN KICSINYEK LEGYENEK AZOK, FONTOS, HOGY JÓL VÉGEZZÜK AZOKAT

Melyik évszám van elrejtve a feliratban?.<a

Túra igazolása

A túra Facebook albumába másold fel az ott készített képet, írd meg az élményeidet. Ezen kívül ne felejtsd el kitölteni az igazoló űrlapot.

Tanácsok a túra után

Amennyiben tanácsod lenne a túrával kapcsolatban, kérlek jelezd a Facebook csoportban, hogy azok is értesüljenek róla, akik még nem jártak arra.

Keress egy közeli cserkészcsapatot:

ECSET térkép

Kérdésed van?

Keresd a Trianon100 munkacsoportot:

Jó munkát! Jó túrázást!

A túracélpont a térképen

Trianoni Túracélpontok
Határtalan Barátság
Nevelési Módszertan