Background Image

Szegedi Dóm tér

Szegedi Dóm tér

Szeged jelképe,itt található az ország negyedik legnagyobb temploma a neoromán stílusú, gazdag díszítésű, monumentális Fogadalmi Templom.

Célpont neve

Szegedi Dóm tér

Ország: Magyarország

Legközelebbi település: Szeged

GPS koordináta: 46.248167 , 20.148417

Célpont leírás

A Rerrich Béla által tervezett Dóm tér – melyen a templom található – érdekessége, hogy négyszög alakú, 12 000 m2-es területe pontosan egyezik a velencei Szent Márk térrel. A jellegzetes vöröstéglás épületekkel körülvett, egységes stílusú tér Szeged egyik legszebb, leghangulatosabb pontja, tervezőjét főleg az észak-európai országok téglaarchitektúrája ihlette. A dóm mellett feltűnik egy magányosan álló, ugyancsak vörös téglából épült torony, ez a Dömötör-torony, a város legrégibb építménye, a Fogadalmi Templom helyén állt, lebontott Szent Demeter-templom tornya. 1913-ban döntött a város a lebontásáról, hogy a helyén épüljön fel a Schulek Frigyes tervezte Fogadalmi templom. Egyik falában helyezték el a szegedi vár bontása után idekerült Kőbárányt, Szeged legrégebbi szobrát a XII. századból. A Dóm teret körülvevő épületek nagy részében a Szegedi Tudományegyetem működik, ezért is lehet hallani napi két alkalommal a ballagásokról ismert Gaudeamus igiturt. A teret körbefogó árkádsor alatt az ún. Nemzeti Emlékcsarnok húzódik végig, ahol a magyar történelem nagy alakjainak, híres művészeknek mellszobrai, emléktáblái sorakoznak. Nyáron a Dóm téren rendezik a híres Szegedi Szabadtéri Játékokat, többek közt musicaleket, operákat, táncelőadásokat nézhetünk meg a gyönyörű díszletek között. Bővebben

Cserkész kötődés

A városban 4 cserkészcsapat működik. Itt szokták megtartani a cserkészek által szervezett Árvízi Emléknapot.

Kérlek jelezd számunkra, ha ismersz bármilyen cserkész vonatkozású érdekességet, legendát a helyszínnel kapcsolatosan!

Egyéb leírás, tanácsok, linkek

Túra igazolása

A túra Facebook albumába másold fel az ott készített képet, írd meg az élményeidet. Ezen kívül ne felejtsd el kitölteni az igazoló űrlapot.

Tanácsok a túra után

Amennyiben tanácsod lenne a túrával kapcsolatban, kérlek jelezd a Facebook csoportban, hogy azok is értesüljenek róla, akik még nem jártak arra.

Fotó: https://nlc.p3k.hu/uploads/2019/05/szeged.jpg

Keress egy közeli cserkészcsapatot:

ECSET térkép

Kérdésed van?

Keresd a Trianon100 munkacsoportot:

Jó munkát! Jó túrázást!

A túracélpont a térképen

Trianoni Túracélpontok
Határtalan Barátság
Nevelési Módszertan