Background Image

Sirmium, a császári palota

Sirmium, a császári palota

Lépjünk vissza most egy jókorát, még a Honfoglalás előtti időkbe, és ismerkedjünk meg Pannonia Inferior ékkövével, a sirmiumi császári palotával!

Célpont neve

Sirmium, a császári palota

Ország: Szerbia

Legközelebbi település: Szávaszentdemeter

GPS koordináta: 44.966755, 19.609874

Célpont leírás

A Száva bal partján, ahol a Szerémi-sík a Tarcal-hegység lejtőivel találkozik, ott fekszik Szávaszentdemeter. Vajon tudják-e modernkori lakói, micsoda múlt van a lábuk alatt? És vajon mi, magyarok, tudjuk-e kik éltek szülőföldünkön a Honfoglalás előtt? Fogós kérdés, de Szávaszentdemeter esetében viszonylag pontos választ tudunk adni. Már a kelták megtelepedtek itt, majd a rómaiak, akik Sirmium Coloniát Pannonia Inferior provincia egyik virágzó központjává fejlesztették. Az ókori város romjai között sétálva jó, ha tudjuk, hogy olyan történelmi alakok születtek itt, mint Aurelianus, Traianus, Maximilianus császár vagy éppen Szent Demeter vértanú, akinek tiszteletére már az V. században templom épült. A kereszténység igen korán gyökeret vert itt, így a város hamar, még az ókor során püspöki székhely lett.

1523 augusztusában Szávaszentdemetertől északkeletre zajlott le a Mohácsi vereség előtti évek talán utolsó nyertes csatája, valójában ütközetsorozata, amikor a legalább négyszeres túlerőben lévő török sereget a magyar és szerb csapatok Bárdy István és Tomori Pál vezetése alatt megverték és a Szávába szorították.

Ha elteltetek a császári palota látogatóközpontjának és a Szerémség Múzeum tárlatainak kincseivel, irány a szabad levegő! Északra tőletek a Tarcal-hegység magaslatai húzódnak, benne számos érdekességgel: aprócska ortodox monostorokkal, bányatavakkal, várromokkal és ritka, védett növényfajokkal. Ha pedig a Száván átkelve nyugatra fordultok, a holtágakkal-vizekkel tarkított Zasavica természetvédelmi területre értek. A forrás ezen a linken érhető el.

Cserkész kötődés

Nincs

Kérlek jelezd számunkra, ha ismersz bármilyen cserkész vonatkozású érdekességet, legendát a helyszínnel kapcsolatosan!

Egyéb leírás, tanácsok, linkek

A Szerémség, ez a keletnek forduló Duna és a Száva közt elterülő folyóköz, a középkori Magyarország leggazdagabb vidékei közé tartozott. Falvainak lakossága igen kevert volt már 1910-ben is, de ha nyitott szemmel jártok, számos nyomát találjátok itt is az egykori magyarságnak, elsősorban jobb-rosszabb karban lévő református vagy katolikus templomok képében. Ilyen templomokat őriz ma is: Nyékinca, Herkóca vagy Petőc.<a

Túra igazolása

A túra Facebook albumába másold fel az ott készített képet, írd meg az élményeidet. Ezen kívül ne felejtsd el kitölteni az igazoló űrlapot.

Tanácsok a túra után

Amennyiben tanácsod lenne a túrával kapcsolatban, kérlek jelezd a Facebook csoportban, hogy azok is értesüljenek róla, akik még nem jártak arra.

Keress egy közeli cserkészcsapatot:

ECSET térkép

Kérdésed van?

Keresd a Trianon100 munkacsoportot:

Jó munkát! Jó túrázást!

A túracélpont a térképen

Trianoni Túracélpontok
Határtalan Barátság
Nevelési Módszertan