Background Image

Prédikálószék

Prédikálószék

Mit bánom, tudja meg az egész világ! De mit? Te mit kiáltanál világgá róla?

Célpont neve

Prédikálószék

Ország: Magyaroroszág

Legközelebbi település: Dobogókő illetve Dömös

GPS koordináta: 47.73943, 18.92067

Célpont leírás

A legtöbb országnak megvan a hasonló nevű hegycsúcsa vagy sziklaszirtje, ahol az alattad feltáruló pompás látvány arra hívogat, hogy peckesen kiállj, és világgá kiálts valami nagyszerűt, valami szívednek kedveset.

A mi Prédikálószékünk a Dunakanyarra néz. A Dunán túl a Börzsöny, hátad mögött a Visegrádi-hegység és a Pilis. Balra, a dombok mögött Esztergom terül el, majd előbukkan a Duna, partján ott sorakoznak a gazdag múltú települések: Szob, mögötte Márianosztra, Pilismarót, Dömös és Zebegény, Nagymaros, Visegrád, Kismaros és Verőce, majd távol jobbra, keleten Vác, fölötte a Naszállyal. Előttünk az a nagy hegy, amit a folyó megkerül, a Szent Mihály-hegy és a Hegyes-tető, rajta a Prédikálószékhez hasonló pazar kilátást nyújtó Julianus-kilátó, majd azon túl a Nagy-Hideg-hegy és a Csóványos. Mint a Magyar-középhegység oly sok hegycsúcsáról, jó időben a Prédikálószékről is el lehet látni a Kárpátok vonulataiig, egészen a 180 km-re magasodó Magas-Tátráig.

Az erdők, melyeken keresztülhaladunk, jobbára az északi oldalnak megfelelő sötét bükkösök vagy gyertyános-tölgyesek, de itt, ahol a csupasz andezit sziklafelszín bújik elő, különleges sziklai erdők és törmeléklejtő-erdők váltják fel az egyébként jó növekedésű vadont.

Érdekes tény, hogy pár órányi sétára Budapesttől hány nemzetisége él még ma is Nagy-Magyarországnak. Bár a városból kiáramlók miatt ma már kisebbséget alkotnak, Pilisszentkereszt még igen jelentős szlovák kisebbséggel bír, csakúgy, mint Kesztölc, Leányvár, Pilisszántó, Pilisszentlélek és Pilisszentlászló. Szentendre, Csobánka és Budakalász szerb ortodox templomai is megérdemlik, hogy végiglátogasd őket. És természetesen a részben vagy teljesen német (sváb) falvak: Pilisborosjenő, Üröm, Pilisvörösvár, Dunabogdány… A legtarkább nemzetiségi örökséget a pilisi túrák kiindulópontja, Pomáz mutatja, itt aztán mindegyik népből akadt 1910-ben, és akad ma is, kiegészülve ötödikként a cigánysággal. A forrás ezen a linken érhető el.

Cserkész kötődés

Magának a Prédikálószéknek talán nincs, de mivel a főváros kedvenc kirándulóegysége a Pilis, és a környező falvakban és városokban tucatnyi cserkészcsapat működik, lehetetlenség volna felsorolni mindazokat a cserkészekhez kötődő teljesítménytúrákat, próbázásokat, utóhétvégéket, fesztiválokat, barlangi kutatásokat, amelyeknek a Pilis és Visegrádi-hegység adott otthont.

Kérlek jelezd számunkra, ha ismersz bármilyen cserkész vonatkozású érdekességet, legendát a helyszínnel kapcsolatosan!

Egyéb leírás, tanácsok, linkek

A Prédikálószékre megérkezhetsz „felülről”, Dobogókő felől vagy „alulról”, a Vadálló-kövek felől, ekkor láthatod majd a Nagytuskót, a Széles-tornyot, a Bunkót, a Függőkövet, a Felkiáltójelet és az Árpád trónját. Érdemes egy egész napos túrát rászánni e célpontra, különösen, ha a túraútvonalra felfűzöd a híres Rám-szakadékot, Csonka-Magyarország még a via ferrata-láz előtti korából származó „vasalt” turistaútját.<a

Túra igazolása

A túra Facebook albumába másold fel az ott készített képet, írd meg az élményeidet. Ezen kívül ne felejtsd el kitölteni az igazoló űrlapot.

Tanácsok a túra után

Amennyiben tanácsod lenne a túrával kapcsolatban, kérlek jelezd a Facebook csoportban, hogy azok is értesüljenek róla, akik még nem jártak arra.

Keress egy közeli cserkészcsapatot:

ECSET térkép

Kérdésed van?

Keresd a Trianon100 munkacsoportot:

Jó munkát! Jó túrázást!

A túracélpont a térképen

Trianoni Túracélpontok
Határtalan Barátság
Nevelési Módszertan