Background Image

A „titkos tó”

A „titkos tó”

A „titkos-tó” annyira titkos volt, hogy ma már bizony azt sem tudjuk, hogy pontosan melyik is az, a Józsefházától délkeletre és délnyugatra található állóvizecskék közül.

Célpont neve

A „titkos tó”

Ország: Magyaroroszág

Legközelebbi település: Pécs, Árpádtető

GPS koordináta: 46.130697, 18.269272

Célpont leírás

Pécstől néhány kilométerre, erdőktől körülölelten, öt kis tó bújik meg a Mecsek lankái között. Az egykori bányász-telepek, bányaközpontok, több száz méter mélyen a föld gyomrába lenyúló aknák között elsősorban tűzvédelmi okokból becsülték meg a kialakuló tavakat. A bányászat miatt ezen a környéken évtizedekig alig volt turistajelzés, és magukról a tavakról sem igen tájékoztatták a nagyközönséget, a legutóbbi időkig nem is szerepeltek a turistatérképeken. Egy 1997-es térképen például az ötből egynél, a három hektáros, Rücker-bányatónál látok csak néhány vízszintes kék csíkocskát, amely – mint azt nektek talán mondani sem kell – a mocsár, ingoványos rét megfelelője, és semmiképpen nem írja le azt a sétánnyal körülvett gyönyörű, csepp alakú, kristálytiszta vizű tavat, amit ott láthatunk.

Túracélpontunk alapötlete után, annak meghatározásakor, ölre menő viták alakultak ki, hogy pontosan melyik is az a tó, ahol a pécsi cserkészek az 1950-es években találkozgattak. Végül önhatalmúlag én magam döntöttem el, hogy – ha helyükben lettem volna – melyik tó mellett adnék találkát. Koordinátái: 46.130697, 18.269272. Ez a Pécshez egyik legközelebbi tó, közel egy hektáros, vadregényes, meredek partjára jelzés most sem vezet. Ez szerintem a legvalószínűbb. Ha konspirációs céllal ide akart kijutni valaki Pécs belvárosából, mintegy két órát feltétlenül rá kellett szánnia az odaútra, és ugyanennyit természetesen a visszaútra is. Nem kis áldozat egy őrsgyűlésért!

Néhány száz méterrel közelebb Pécshez egy jóval kisebb „pocsolyát” is találunk, ennek koordinátái: 46.127508, 18.269619, de ez messze nem olyan eldugott helyen található, az a néhány perc, amit nyerhetünk, nem éri meg a lebukás kockázatát.

Következzék most a már említett Rücker- illetve Rückler-bányató, melynek – mint a Mecsek többi tavának is – sorszáma is volt, ez a 25-ös tó. GPS: 46.135984, 18.292645. Nemrégiben árverésre bocsátották, sőt, állítólag már meg is vették a körülötte elterülő földekkel együtt, de azért remélhetőleg ki fogtok tudni ülni a partjára.

Tőle keletre is található egy kis tavacska, a szokásos intő táblával, hogy fürödni tilos benne, ennek koordinátái: 46.137330, 18.298520, és végül a Rücker-tótól északra találjuk a bűbájos Andorlaki-tavat, GPS: 46.139602, 18.292412.

Az öt tó egy könnyed, 12 km-es túrára fűzhető fel, ha Árpád-tetőtől indultok. A turistautak.openstreetmaps oldalon megtaláljátok a mentett túraútvonalak között „Az öt titkos tó” néven. Ha pedig ennyi gyaloglás meg sem kottyant, csapjatok hozzá még egy tízest, folytassátok utatokat Árpád-tetőtől nyugatra, a Meleg-Mányi-völgy mésztufalépcsőin keresztül a Cserkész-forrásig, amely Mánfától délnyugatra, a Kőlyuk-barlang mellett fakad.

Ha a világhálón böngészni kezditek a Mecsek tavairól szóló túrabeszámolókat, számos másik vizecskéről is találtok információt, például az erdősmecskei bányatóról, a Karolina-bányatóról és az Aligvárom-tóról. Egy részük, a mélyebb bányagödröket kitöltő tavak talán sokáig lesznek még látványosságok, de a kisebb, sekélyebb erdei tavak a beléjük hulló falevelek, a növekvő párolgás és csökkenő csapadék miatt talán évtizedeken belül eltűnnek majd, érdemes tehát megcsodálni őket most, amíg lehet.

A forrás ezen a linken érhető el.

Cserkész kötődés

Az 1950-es és 60-as években, a cserkészet illegalitásba szorulása idején, állítólag ehhez a bizonyos „titkos tóhoz” is járogattak ki, itt találkoztak a pécsi cserkészek. A tavaktól 5 km-re északnyugatra fakad a Cserkész-forrás.

Kérlek jelezd számunkra, ha ismersz bármilyen cserkész vonatkozású érdekességet, legendát a helyszínnel kapcsolatosan!

Egyéb leírás, tanácsok, linkek

Komoly veszély nem fenyeget, de mégis, egy átlagos mátrai vagy pilisi kiránduláshoz képest legyetek körültekintőbbek! Látszólag rengeteg itt a felfedeznivaló, a tavacskák mellett, melyekben tilos a megmártózás, a lezárt tárnák, az elhagyott épületek mind kalandra hívnak, de a tavak egy része magántulajdonban van, a külszíni fejtések egykori meredélyein még most is megcsúszhattok, és az Árpádtető, Józsefháza, Istvánakna névre hallgató egykori bányaközpontok és bányatelepek pedig – nos mondjuk úgy, hogy a lehető legtarkább képet mutatják.<a

Túra igazolása

A túra Facebook albumába másold fel az ott készített képet, írd meg az élményeidet. Ezen kívül ne felejtsd el kitölteni az igazoló űrlapot.

Tanácsok a túra után

Amennyiben tanácsod lenne a túrával kapcsolatban, kérlek jelezd a Facebook csoportban, hogy azok is értesüljenek róla, akik még nem jártak arra.

Keress egy közeli cserkészcsapatot:

ECSET térkép

Kérdésed van?

Keresd a Trianon100 munkacsoportot:

Jó munkát! Jó túrázást!

A túracélpont a térképen

Trianoni Túracélpontok
Határtalan Barátság
Nevelési Módszertan