Background Image

Ópusztaszeri emlékpark

Ópusztaszeri emlékpark

1996. augusztus 10-től 21-ig az Ópusztaszeri Emlékparkban került sor a Millecentenáriumi Kárpát-medencei Cserkész-testvériség Nagytáborra.

Célpont neve

Ópusztaszeri emlékpark

Ország: Magyarország

Legközelebbi település: Ópusztaszer

GPS koordináta: 46.478730, 20.086800

Célpont leírás

A honfoglalás emlékére létesített Nemzeti Történelmi Emlékpark területén belül több kiállítást nézhettek meg: a Rotundában a terület egyik legnagyobb attrakciója, a Feszty Árpád nevéhez kötődő Feszty-körkép; a külső kiállítások között egy szabadtéri néprajzi múzeumot, nomád parkot, régészeti bemutatóhelyeket, vízügyi kiállítást találtok. Az Árpád-emlékművet a millenium emlékévében, 1896-ban avatták fel Ópusztaszeren, az első országgyűlés emlékére. A történeti hagyomány szerint Ond vezér telepedett le ezen a környéken, később az ő leszármazottaiból lett a Bor--Kalán nemzetség, ők alapították meg a 12. században a szeri monostort, ami ebben az időben az Alföld leggazdagabb monostorának számított. Régészeti feltárása ma is zajlik. A területen rengeteg aktivitást is kipróbálhattok, amik elsősorban a honfoglaló magyarság és paraszti kultúrához kapcsolódik. Gyakran szerveznek rendezvényeket is, ezekről érdemes a honlapjukon keresztül tájékozódni

Cserkész kötődés

1996.augusztus 10-től 21-ig az Ópusztaszeri Emlékparkban került sor a Millecentenáriumi Kárpát-medencei Cserkész-testvériség Nagytáborra. Németh István volt a táborparancsnok. A hét törzsről elnevezett altáborban a „hét vezér” volt a parancsnok. A megnyitás, a tábortüzek és a záró ünnepség keretében felelevenedett a honfoglalás története. A 950-1.100 fős tábor lakói változatos programokban válogathattak a táboron belül és kívül is. Vereckéről gyalogos és kerékpáros túra vezetett a táborhelyre, s a Tisza mellett külön vízi cserkésztábor is volt. A Cserkészgyűjtemény kiállítást rendezett a tábor területén. További információk

Kérlek jelezd számunkra, ha ismersz bármilyen cserkész vonatkozású érdekességet, legendát a helyszínnel kapcsolatosan!

Egyéb leírás, tanácsok, linkek

Túra igazolása

A túra Facebook albumába másold fel az ott készített képet, írd meg az élményeidet. Ezen kívül ne felejtsd el kitölteni az igazoló űrlapot.

Tanácsok a túra után

Amennyiben tanácsod lenne a túrával kapcsolatban, kérlek jelezd a Facebook csoportban, hogy azok is értesüljenek róla, akik még nem jártak arra.

Fotó: https://images.app.goo.gl/zH5yC7KQ69S6YN366

Keress egy közeli cserkészcsapatot:

ECSET térkép

Kérdésed van?

Keresd a Trianon100 munkacsoportot:

Jó munkát! Jó túrázást!

A túracélpont a térképen

Trianoni Túracélpontok
Határtalan Barátság
Nevelési Módszertan