Background Image

A nándorfehérvári vár

A nándorfehérvári vár

A két legendás folyó, a Száva és a Duna találkozásánál áll a helyiek által Kalemegdannak nevezett vár.

Célpont neve

Nándorfehérvári vár

Ország: Szerbia

Legközelebbi település: Belgrád

GPS koordináta: 44.822611, 20.450844

Célpont leírás

Szerbia fővárosa, a másfél millió lakosú Belgrád a magyar történelemkönyvekben Nándorfehérvár néven szerepel. Közvetlenül a vár alatt ömlik a Száva a Dunába (GPS: 44.824837, 20.443349). A két folyó találkozásánál, 138 méter tengerszint feletti magasságban, egy kb. 50 méter magas sziklaszirten áll az ősi várnegyed. Ezt legjobban Belgrád korzója, a Knez Mihailo sétálóutca végéről indulva közelíthetjük meg, innen kezdhetjük várnéző sétánkat. A sétálóutca folytatása egyenesen a Karagyorgye-kapuhoz visz át az 1867 után kialakított Kalemegdan Parkon keresztül. A vár jelenleg számos galériának és múzeumnak ad otthont (mint amilyen pl. a Hadtörténeti Múzeum). Ezen kívül éttermek, sportpályák, és a Belgrádi Állatkert is megtalálható itt.

Ez volt a nándorfehérvári ütközet színhelye, ahol 1456-ban döntő győzelmet arattak a keresztény (magyar és szerb) seregek a többszörös túlerőben lévő török sereggel szemben. A győzelem mintegy hetven évre megállította a törökök további európai terjeszkedését és Magyarország meghódítására irányuló próbálkozását. A déli harangszó az egész keresztény világban azóta is a nándorfehérvári diadalra emlékeztet. A törökverő Hunyadi János hadvezér, a csata egyik kulcsfigurája az a történelmi személyiség, akire mind a magyarok, mind a szerbek közös történelmük kiemelkedő szereplőjeként tekintenek. Ezt bizonyítják a balkán népeinek Hunyadiról szóló legendái, népballadái is.

Nándorfehérvár több ízben is Magyarország része volt, így 1427 és 1521 között is, de jobbára határvárként, határvárosként már épp a Bizánci birodalomhoz, Szerbiához vagy az Oszmán Birodalomhoz tartozott, és farkasszemet nézett a Száván keresztül a magyar kézen lévő Zimonnyal. A nándorfehérvári vár Belgrád legrégebbi területe. A lakosság a várfalakon belül élt hosszú ideig, így a vár falai Belgrád (azaz Nándorfehérvár) történelmét visszhangozzák. A várparkban kellemes sétát lehet tenni: kanyargós sétányok, árnyékos padok, impozáns szökőkutak találhatók itt, melyek a folyókra nyíló festői kilátással még inkább kiemelik a középkori építészet szépségeit és felejthetetlenné teszik az itt töltött pár órát. Aki nem szeret gyalogolni, az felszállhat a kisvonatra, amely a park egész területén közlekedik.

A forrás ezen a linken érhető el.

Cserkész kötődés

Nincs

Kérlek jelezd számunkra, ha ismersz bármilyen cserkész vonatkozású érdekességet, legendát a helyszínnel kapcsolatosan!

Egyéb leírás, tanácsok, linkek

A Hunyadi-torony védett emlékmű és kilátótorony, amely már „magyar területen”, az egykori Szerém vármegyében, a Száván innen, Zimonyban található. (GPS: 44.848473, 20.409659) Zimony ma Zemun néven Belgrád egyik kerülete, a Duna jobb és a Száva bal partján. A Hunyadi-torony Zimony középkori várában, a Gárdos-domb tetején épült 1896-ban, és Magyarország millenniumi emlék-épületei közül való. Meghatározó helyi látványosság és tájékozódási pont; a belgrádi fellegvárhoz hasonlítva, amely tele van turistákkal, a Gárdos-domb kisebb, nyugodtabb hely, amelyet érdemes meglátogatni, ha Belgrádban tartózkodik valaki.

Túra igazolása

A túra Facebook albumába másold fel az ott készített képet, írd meg az élményeidet. Ezen kívül ne felejtsd el kitölteni az igazoló űrlapot.

Tanácsok a túra után

Amennyiben tanácsod lenne a túrával kapcsolatban, kérlek jelezd a Facebook csoportban, hogy azok is értesüljenek róla, akik még nem jártak arra.

Keress egy közeli cserkészcsapatot:

ECSET térkép

Kérdésed van?

Keresd a Trianon100 munkacsoportot:

Jó munkát! Jó túrázást!

A túracélpont a térképen

Trianoni Túracélpontok
Határtalan Barátság
Nevelési Módszertan