Background Image

A Nagybecskereki Piarista Gimnázium

A Nagybecskereki Piarista Gimnázium

Zarándoklat a magyar cserkészet forrásvidékére.

Célpont neve

Nagybecskereki Piarista Gimnázium

Ország: Magyaroroszág

Legközelebbi település: Nagybecskerek

GPS koordináta: 45.37951, 20.39134

Célpont leírás

Csitt! Halkan lépdeljünk! Bölcsőhöz közelítünk most, a magyar cserkészet, pontosabban a cserkész szó születési helyéhez. Egy bizonyos Králik László, a nagybecskereki piaristák világi – azaz nem szerzetes – tanára volt az, aki cserkésző-nek fordította le az angol scout kifejezést a gimnázium 1910-ben megjelent értesítőjében, amikor német-magyar szakos tanárként közreadta az 1908-as Scouting for Boys 1909-ben megjelent német kiadásának (Das Pfadfinderbuch) tartalmát. Nem rövidke ismertetőről volt szó, a 134 oldalas fordítás az értesítő több, mint felét töltötte ki. Tiszteletre méltó, hogy bár németes volt, az eredeti angol szóhoz nyúlt vissza, és nem elégedett meg a német esetleges tükörfordításával, ami útkeresőt, nyomkeresőt eredményezett volna.

A Nagybecskereki Piarista Gimnázium 1846-ban nyitotta meg a kapuit több mint kétszáz tanulóval és hat piarista szerzetestanárral. A XIX. századi oktatási rendszerben a tanítás mellett természetesen neveltek is. Keresték az ifjúság kegyességre (pietas) és tudományra, tanultságra (litterae) vezetésének minél hatékonyabb új útjait.

Mint minden szerzetesi iskola, ez a nagybecskereki is összetett komplexum volt: a piarista gimnázium iskolaépületéből, a szerzetesek rendházából és a gimnázium templomából, a Szent István titulusára felszentelt, karakteres, az iskola- és zárdatemplomokra oly jellemző, utcasorba simuló homlokzatú templomból. GPS koordinátánk ez utóbbihoz vezet el minket.

A trianoni békediktátum után a piarista szerzeteseket kiutasították az országból. Ennek ellenére az iskola a magyarság szellemi központja maradt – napjainkig. Mára külső díszeit elvesztette, de a gimnáziumokra oly jellemző, sarokra épült, alacsony tornyú „iskolatemplom” még árulkodik a háztömb egykori funkciójáról és egyházi gyökereiről.

Szánjatok Nagybecskerekre pár órát, nem bánjátok meg! Gyönyörű óvárosa tucatnyi nevezetességet szolgálhat. Hogy csak a legjelentősebbeket említsük: a püspöki székesegyház, a városháza, a nemzeti múzeum épülete, színháza, református temploma, a Béga-folyó és holtágai. Elnézegetve ezeket a patinás, igényes épületeket, talán megérezzük, micsoda szellemi pezsgés töltötte be ezt a háromnemzetiségű (magyar 35%, szerb 34%, német 26%) kisvárost, és érthetővé válik, hogy hogyan is történhetett meg az, hogy alig pár hónappal az új pedagógiai eszmék felröppenése után máris felfedezték az abban rejlő lehetőségeket, és magyarra ültetve közreadták, sőt még abban az évben, 1910-ban megalakultak az elmélet nyomában az első cserkészcsapatok is.

Cserkész kötődés

Van.

Kérlek jelezd számunkra, ha ismersz bármilyen cserkész vonatkozású érdekességet, legendát a helyszínnel kapcsolatosan!

Egyéb leírás, tanácsok, linkek

A cserkészet kezdeteiről ajánljuk a 2020 őszén megjelent Magyar Cserkészélet 1910-1948 tanulmánykötet Koltai András által jegyzett első fejezetét. Pdf-ként elérhető a cserkesz.hu kiadványai között.

Túra igazolása

A túra Facebook albumába másold fel az ott készített képet, írd meg az élményeidet. Ezen kívül ne felejtsd el kitölteni az igazoló űrlapot.

Tanácsok a túra után

Amennyiben tanácsod lenne a túrával kapcsolatban, kérlek jelezd a Facebook csoportban, hogy azok is értesüljenek róla, akik még nem jártak arra.

Keress egy közeli cserkészcsapatot:

ECSET térkép

Kérdésed van?

Keresd a Trianon100 munkacsoportot:

Jó munkát! Jó túrázást!

A túracélpont a térképen

Trianoni Túracélpontok
Határtalan Barátság
Nevelési Módszertan