Background Image

Moldvai csángó magyarok

Moldvai csángó magyarok

2014 márciusában Tanczár Gergely cserkész-segédtiszt (Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség – KáMCSSZ) kezdeményezésére Kiss Csaba és Puskás Annamária vezetők további gondoskodása alatt megalakult a magyarfalusi cserkészmozgalom, mintegy 40 gyermek aktív részvételével.

Célpont neve

Moldvai települések

Ország: Románia

Legközelebbi település: Magyarfalu

GPS koordináta: 46.353071, 27.189317

Célpont leírás

A moldvai csángó magyarok a Kárpát-medencén kívül, a Kárpátok keleti lejtőjén, a Gyimesi hágón és a Békás-szoroson túl, a Tatros, a Szeret és a Tázló folyók völgyében, a Moldva síkságon élnek. A moldvai csángók a történelmi Magyarország határain kívül elhelyezkedő legkeletibb katolikus keresztény magyar népcsoport.

A csángó megnevezés Domokos Pál Péter szerint az „elcsángál” kifejezésből ered, mely jelentése kószál, csavarog, illetve jelenthet hazájából elkerültet is. Csángók azonban nemcsak Moldvában élnek, hanem a Kárpát-medencén belül, a Gyimesekben élő magyarságra („gyimesi csángó”) illetve a Brassó környéki magyarokra („hétfalusi csángók”) is használják a kifejezést.

A moldvai magyarok sajátos nyelvi és kulturális szigetet képeznek a tömbben élő román nyelvű lakosságon belül. Társadalmi tagoltságuknak sajátossága, hogy nem alkotnak homogén néprajzi egységet, hanem nyelvi, kulturális, szellemi és földrajzi értelemben is széttagolt, falvakhoz kapcsolódó közösségekben élnek.

A történelem sodrában a moldvai csángó magyarokat többször, több ízben próbálták asszimilálni a román társadalomba, az évszázadok során mindig sikertelenül. A csángó titkok talán legmélyebbike, hogy miként maradt fent a moldvai magyarság anyanyelvű oktatás és egyház nélkül? A válasz a csángók élő hitében és vallásosságban való kitartásában, a soha meg nem szűnő reménységben, hagyományaikhoz, nyelvükhöz, kultúrájukhoz, énekeikhez és imádságaikhoz való szakadatlan ragaszkodásban található meg.

Cserkész kötődés

2014 márciusában Tanczár Gergely cserkész-segédtiszt (Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség – KáMCSSZ) kezdeményezésére Kiss Csaba és Puskás Annamária vezetők további gondoskodása alatt megalakult a magyarfalusi cserkészmozgalom, mintegy 40 gyermek aktív részvételével.

Kérlek jelezd számunkra, ha ismersz bármilyen cserkész vonatkozású érdekességet, legendát a helyszínnel kapcsolatosan!

Egyéb leírás, tanácsok, linkek

Érdemes úgy időzítened az utazásod, hogy valamilyen moldvai csángómagyar kulturális rendezvényen vegyél részt.

Adományokat is vihetsz magaddal, melyeket a Moldvai Csángómagyar Oktatási programban tudnak hasznosítani, vedd fel velük bátran a kapcsolatot ezügyben, hátha tudsz segíteni bármilyen adomány szállításában.

A túracélpont teljesíthető bármely településen, amely a Moldvai Csángómagyar Oktatási Programban részt vesz.

Túra igazolása

A túra Facebook albumába másold fel az ott készített képet, írd meg az élményeidet. Ezen kívül ne felejtsd el kitölteni az igazoló űrlapot.

Tanácsok a túra után

Amennyiben tanácsod lenne a túrával kapcsolatban, kérlek jelezd a Facebook csoportban, hogy azok is értesüljenek róla, akik még nem jártak arra.

Keress egy közeli cserkészcsapatot:

ECSET térkép

Kérdésed van?

Keresd a Trianon100 munkacsoportot:

Jó munkát! Jó túrázást!

A túracélpont a térképen

Trianoni Túracélpontok
Határtalan Barátság
Nevelési Módszertan