Background Image

A mencselyi cserkész menedékház (Kárpátalja)

A mencselyi cserkész menedékház (Kárpátalja)

Egy igazi kuriózumot látogatunk meg, az 1225 méter magasan működő egykori cserkész menedékház romját.

Célpont neve

Mencshelyi cserkész menedékház

Ország: Ukrajna

Legközelebbi település: Tiszaborkút

GPS koordináta: 48.15613, 24.33872

Célpont leírás

A Nagy-Szecsöly-hegy (1728 m) nyugati gerincén még ma is áll annak a síháznak-menedékháznak romja, melyet a Szövetség Kárpátalja visszaszerzésekor, 1939-ben megszerzett magának. Vitéz Faragó Ede vezetőtiszt a cserkész szakágak taglalásakor hívja fel rá a figyelmet, mint a cserkész síversenyek megszervezésekor alkalmas helyszínt. Az 1225 méter magasan álló ház nyugatra néz(ett), a Borkúti-patakra és azon túl a Tisza völgyére. GPS koordinátánk pontos. Közvetlenül mögötte, nyugatra található ugyan egy összehasonlíthatatlanul jobb állapotban lévő épület, elkerített területen, de ez a lembergi egyetem biológiai karának kutatóháza. Egyébként ennek őse szintén állt 80 évvel ezelőtt, ám akkoriban vadászház volt, nem keverendő tehát össze a cserkészek menedékházával! A menedékháztól északra apró kalyibákból, aklokból álló telep húzódik a gerincen, mely a Mencsely-hegyre (Mencsul, 1314 m) vezet föl, ezek is régi házcsoportot képviselnek, itt „Tejcsarnok” állt 1941 körül, amely kissé komikus név, természetesen nem valamiféle azóta eltűnt roppant csarnokot kell elképzelnünk, inkább havasi fogadót, éttermet, melyben az üde havasi legelőkön hízott tehenek és juhok frissen fejt tejét is lehetett inni. Laktózintoleráns világunkban sokaknak meglepő lehet a dolog, de a tej nimbusza, mint a tápanyagban gazdag, egészséges étkezés netovábbja, akkoriban még folt nélkül ragyogott. Reggelire friss kiflit egy bögre tejbe mártogató gyerekek boldogságtól ragyogó arcával talán mindannyian találkoztunk már XX. századi illusztrációkon.

Cserkész kötődés

Kérlek jelezd számunkra, ha ismersz bármilyen cserkész vonatkozású érdekességet, legendát a helyszínnel kapcsolatosan!

Egyéb leírás, tanácsok, linkek

A 30-as, 40-es évek nyüzsgésének nem Mencsely az egyetlen elárvult tanúja. Körülbelül 30 kilométeres túrával érhetjük el a Fekete-havas csúcsát (2026 m, Csorna hora), melyen egy igen impozáns rom, a Fehér Elefántnak becézett csillagvizsgáló áll egy olyan időből, amikor ez a gerinc határ volt: Csehszlovákia és Lengyelország határa. A Fehér Elefántot (GPS: 48.046833, 24.627561) 1938-ban építette fel a Varsói Egyetem oda, ahol Kárpátalja határa legkeletibb kiszögellését írja le, a Fehér-Tisza forrása fölötti csúcs lengyel oldalára. Amikor 1939-ben a Harmadik Birodalom és a Szovjetunió leigázta Lengyelországot, a lengyel személyzet az akkor már magyar kézre visszakerült Kárpátaljára, Budapestre majd Bécsbe menekítette az obszervatórium legfontosabb műszereit. 1941 nyarától, amikor a magyar csapatok megindultak a Szovjetunió ellen, három évig az obszervatóriumot Magyarország működtette tovább. A háborút az épület épségben vészelte át, de a szovjet időkben – mint annyi mindent a környéken – elhanyagolták, hagyták elpusztulni. <a

Túra igazolása

A túra Facebook albumába másold fel az ott készített képet, írd meg az élményeidet. Ezen kívül ne felejtsd el kitölteni az igazoló űrlapot.

Tanácsok a túra után

Amennyiben tanácsod lenne a túrával kapcsolatban, kérlek jelezd a Facebook csoportban, hogy azok is értesüljenek róla, akik még nem jártak arra.

Keress egy közeli cserkészcsapatot:

ECSET térkép

Kérdésed van?

Keresd a Trianon100 munkacsoportot:

Jó munkát! Jó túrázást!

A túracélpont a térképen

Trianoni Túracélpontok
Határtalan Barátság
Nevelési Módszertan