Background Image

Magyar Cserkészszövetség régi székháza

Magyar Cserkészszövetség régi székháza

A Nagysándor utcai székházról talán hallottál már, de tudod-e biztosan, melyik is az?

Célpont neve

Magyar Cserkészszövetség régi székháza

Ország: Magyaroroszág

Legközelebbi település: Budapest

GPS koordináta: 47.50467, 19.05353

Célpont leírás

Szűk pesti utcában, kétemeletes, szemből igen tekintélyes homlokzatú, emeletén 5+3+5 tengelyes, gazdag architektúrájú eklektikus bérpalota előtt állsz. Fájón bizsergeti a szívet egy belső hang: ó, de gyönyörű volt, ez is a miénk volt, de elvették…

Persze, valóban jó lenne, ha ma is a miénk lenne, ha volna egy belvárosi központja a Szövetségnek, de ha oldalt lépsz, láthatod, hogy csak szemből ilyen hatalmas, valójában elég csekély, három ablaknyi mélységű épületről van szó. Ellamentálhatsz előtte, hogy vajon hány szoba is fér a sűrűn sorakozó ablakok mögé egy-egy szinten. Az adminisztratív funkciókon túl a cserkészek számára azért bírt különös jelentőséggel, mert falai között üzemelt a Cserkészbolt. A tagság minden szükséges felszerelést és számos izgalmas kelléket megvásárolhatott. Csak cserkész fejfedőből 18 fajta állt az érdeklődő vásárlók rendelkezésére. Különösen szép volt a cserkészbolt „székely stílusban” berendezett, kandallóval és faburkolattal díszített enteriőrje.

Nem nekünk épült, jóval a cserkészet megszületése előtt, 1871-ben Buzzi Bódog tervei alapján húzták fel. 1925. november 1-jén „adták ki a jelszót”, mely szerint „Cserkészházat a cserkészetnek!” Kezdetben a gyűjtést állami segítség nélkül, idealista módon a tagok kezdték el összeadni: „a Cserkészház javára a fiúk a tízóraijukról vagy megtakarított pénzükről, parancsnokok a szivarjukról vagy mellékkeresetükről, csapatok ünnepélyeik jövedelméről mondtak le” – áll az 1942-ben megjelent A diadalmas cserkészliliom című könyvben. Később a Cserkésztanács lobbitevékenységének hatására az állam 500 millió koronával, 40.000 pengővel támogatta meg az ügyet, és így került Budapest szívében, a Nagysándor utca 6. szám alatti palota cserkésztulajdonba 1927-ben. Sok más cserkészingatlannal együtt 1948-ban ezt is államosították és elvették a mozgalomtól, ám ikonikus szerepét jelzi, hogy az 1956-os forradalom alatt itt találkoztak a forradalom hevében újjászerveződni vágyó cserkészvezetők. A forrás ezen a linken érhető el.

Cserkész kötődés

Az MCSSZ egykori székházához legközelebb ma a 293. Szent Kapisztrán cserkészcsapat működik.

Kérlek jelezd számunkra, ha ismersz bármilyen cserkész vonatkozású érdekességet, legendát a helyszínnel kapcsolatosan!

Egyéb leírás, tanácsok, linkek

Pár percnyire innen található, a 2020-ban átadott Trianon-emlékmű, a Parlament előtt megnyitott Összetartozás Emlékhelye. Az alábbi oldalon is találtok néhány tippet

Túra igazolása

A túra Facebook albumába másold fel az ott készített képet, írd meg az élményeidet. Ezen kívül ne felejtsd el kitölteni az igazoló űrlapot.

Tanácsok a túra után

Amennyiben tanácsod lenne a túrával kapcsolatban, kérlek jelezd a Facebook csoportban, hogy azok is értesüljenek róla, akik még nem jártak arra.

Keress egy közeli cserkészcsapatot:

ECSET térkép

Kérdésed van?

Keresd a Trianon100 munkacsoportot:

Jó munkát! Jó túrázást!

A túracélpont a térképen

Trianoni Túracélpontok
Határtalan Barátság
Nevelési Módszertan