Background Image

Máriapócs

Máriapócs

Mindannyiunk életében akad valami, ami áhítozik Isten csodálatos, megújító erejére.

Célpont neve

Máriapócs Nemzeti Kegyhely

Ország: Magyaroroszág

Legközelebbi település:

GPS koordináta: 47.87825, 22.02324

Célpont leírás

Tudod, mi az ikon? A keleti rítusú kereszténység számára az ikon nem csupán kép vagy fára készített festmény. Az ikon: tanítás és látható imádság, melynek elkészítése böjtben és lelki odafordulásban történik, és a rajta ábrázolt személyek ruhájukkal, testtartásukkal együtt mind szabályozott rendet követnek, amelytől az ikonfestő nem tér el, hanem alázattal ragaszkodik ahhoz.

Az ikon színeinek porfesték adja a karakterét, de a porokat nem vízzel hígítják fel, hanem tojássárgájával. A tojás, mint az új élet születésének szimbóluma rímel az ikon elkészülésének, megszületésének folyamatára is: az ikonfestő által valóban világra jön valami, egy Istenhez közeli személy reprezentációja, amit átad a közösségnek, hogy aztán az ikon betöltse hivatását, küldetését: szavak nélkül hirdeti az Evangéliumot, és ezzel Isten felé segíti a lelkeket.

Máriapócs egy (pontosabban a másolattal együtt kettő) Mária-ábrázolásáról, a Könnyező Istenszülő ikonjáról híres.

A XVII. század második felében az itt élő görögkatolikus ruszinok kis fatemploma állt a mai templom helyén. Ebbe készíttette az Istenszülő képét Csibi László helybeli lakos, az ugyancsak helyi Papp István festővel. Ezzel teljesítette fogadalmát, amit a török fogságból való szabadulásakor tett. Az ikonhoz, a kegyhelyhez számtalan csoda kötődik, ezek közül kiemelkedik háromszori könnyezése: -1696. november 4-től december 8-ig, -1715. augusztus 1-jén, 2-án és 5-én, majd -1905. decemberében 3-tól 19-ig és 30–31-én. Már az első könnyezést is alapos jegyzőkönyvezés követte, melyet tanúként aláírtak a közelben táborozó seregek protestáns katonái is. Az eredeti kegyképet I. Lipót Bécsbe vitette, és ott ma is megtalálható a Stephansdom déli (jobb oldali) első mellékoltáránál. Bécsi jelenlétéhez kötődő tény, hogy az elhelyezés pillanatában zajlott a zentai csata (1697. szeptember 11.), a török kiűzésének utolsó jelentős ütközete, amikor a keresztény sereg megverte a két és félszeres túlerőben lévő oszmán hadat. A császár Máriapócsra küldött bullájával hivatalosan is a kegyképnek és Mária égi közbenjárásának tulajdonította a győzelmet. Az eredeti képről 1707-ben másolatok készültek, ezek egyike maradt Máriapócson, és e másolathoz kötődik a második és harmadik könnyezés csodája. A templom rangja: 1948. március 25-e (Gyümölcsoltó Boldogasszony) óta basilica minor. Máriapócs az egyik legismertebb magyar búcsújáró hely. Az idelátogatók általában nem egyszerűen az attrakciót, a turistalátványosságot keresik, hanem valami konkrét szándékkal érkeznek a „Pócsi Szűzanyához”, akinek közbenjárását kérik. A közeljövőben a pócsi búcsúk bekerülnek a Magyar Értéktárba, és így Hungarikummá válnak. A forrás ezen a linken érhető el. Jobbágy András: Az 1905-ös máriapócsi kegykép-könnyezés forrásainak elemzése (pdf-ként elérhető a világhálón)

Cserkész kötődés

-nincs -legközelebb a nyíregyházi 285. Szent László cscs. és az 1903. Dávid cscs. működik

Kérlek jelezd számunkra, ha ismersz bármilyen cserkész vonatkozású érdekességet, legendát a helyszínnel kapcsolatosan!

Egyéb leírás, tanácsok, linkek

Javasoljuk, hogy az idelátogatás előtti napokban ti is készüljetek fel lélekben, melyhez segítség lehet a következő imádság: Az alábbi oldalon is találtok néhány tippet

Túra igazolása

A túra Facebook albumába másold fel az ott készített képet, írd meg az élményeidet. Ezen kívül ne felejtsd el kitölteni az igazoló űrlapot.

Tanácsok a túra után

Amennyiben tanácsod lenne a túrával kapcsolatban, kérlek jelezd a Facebook csoportban, hogy azok is értesüljenek róla, akik még nem jártak arra.

Keress egy közeli cserkészcsapatot:

ECSET térkép

Kérdésed van?

Keresd a Trianon100 munkacsoportot:

Jó munkát! Jó túrázást!

A túracélpont a térképen

Trianoni Túracélpontok
Határtalan Barátság
Nevelési Módszertan