Background Image

Magas-Tátra

Magas-Tátra

A Magas-tátrában található a történelmi Magyarország és egyben az egész Kárpátok legmagasabb pontja a Gerlachfalvi-csúcs (2655m).

Célpont neve

Gerlachfalvi-csúcs (2655m)

Ország: Szlovákia

Legközelebbi település: Tátracsorba

GPS koordináta: 46.450576, 23.577392

Célpont leírás

A Tátra főgerincéből a Hátsó-Gerlachfalvi-csúcstól dk. irányban kiágazó, a Felkai- és a Batizfalvi-völgyet elválasztó mellékgerincet teljes hosszában a Gerlachfalvi-csúcs hegytömege foglalja el, amely 2655 m magasságával a Magas-Tátra legmagasabb orma. A Hátsó-Gerlachfalvi-csúcstól a Tetmajer-horhos választja el. A dk. irányban továbbhúzódó, kb. 250 m hosszú tetőéle a Kis-Gerlachfalvi-csúcshoz (2601 m) visz át, amely azonban nem önálló csúcs, csupán vállszerű előfok. A kettőjük közötti gerincszakaszon a főcsúccsal szomszédos a Gerlachfalvi-őrtorony (2642 m), közöttük a Gerlachfalvi-oromrés. A Kis-Gerlachfalvi-csúcsban a gerinc két ágra szakad, egy dk. és egy dny. irányban folytatódó és egyre alacsonyabb nyúlványára, amelyek végül a d. omladéklejtőben vesznek el. A két nyúlvány között óriási, üstszerű, mély katlan van, a Gerlachfalvi-katlan. A csúcsról nyíló kilátás igen tágas és szép.

Cserkész kötődés

Kérlek jelezd számunkra, ha ismersz bármilyen cserkész vonatkozású érdekességet, legendát a helyszínnel kapcsolatosan!

Egyéb leírás, tanácsok, linkek

Csak gyakorlott hegymászóknak és kizárólag vezetett túrával, hegyi vezető kíséretében van lehetőség a csúcstámadásra.

A gyakorlott tátrai vezetők szolgáltatásaikat a Tátra látogatói számára az Ótátrafüreden (Starý Smokovec) székelő TANAP Hegyi szolgáltatás megszabott árjegyzéke alapján kínálják.

A túra teljesíthető valamelyik közeli Magas-Tátra csúcs megmászásával (pl.: Lomnici, Risy)

Túra igazolása

A túra Facebook albumába másold fel az ott készített képet, írd meg az élményeidet. Ezen kívül ne felejtsd el kitölteni az igazoló űrlapot.

Tanácsok a túra után

Amennyiben tanácsod lenne a túrával kapcsolatban, kérlek jelezd a Facebook csoportban, hogy azok is értesüljenek róla, akik még nem jártak arra.

Keress egy közeli cserkészcsapatot:

ECSET térkép

Kérdésed van?

Keresd a Trianon100 munkacsoportot:

Jó munkát! Jó túrázást!

A túracélpont a térképen

Trianoni Túracélpontok
Határtalan Barátság
Nevelési Módszertan