Background Image

Kupuszina

Kupuszina

Egy gazdag hagyományú palóc falu a Nyugat-Bácskában: ez Kupuszina, ahol a látogatónak leginkább a fülére lesz szüksége.

Célpont neve

Kupuszina

Ország: Szerbia

Legközelebbi település: Kupuszina

GPS koordináta: 45.74128, 19.01473

Célpont leírás

Mesefalunak mondják – elsősorban nem az egyedülálló néprajzi öröksége, hanem az itt lakók falujukhoz való hűsége, kedvessége és összetartása miatt. Lakói Nyitra és Heves megyéből, illetve a kalocsai Sárköz vidékéről érkezett magyar és szlovák telepesek 270 éve népesítették be újra a török időkben elpusztult Hetes falu helyét. Mivel kiváló kertészek voltak, a káposztáról Kupuszinának, azaz kb. Káposztafalvának nevezték el új lakóhelyüket. Nyelvükben megőrizték a szülőföldjük ősi, palócos hangjait, s ebből egy jellegzetes tájszólás alakult ki: a kupuszini magyar nyelvsziget. Idegenek, átutazók előtt jobbára nem használják a magyar nyelvnek ezt a különleges, régi változatát, de ki tudja, ha nagyon füleltek, talán mégis sikerül elcsípnetek egy-egy mondatot – vagy ha azt nem is, egy nem várt pillanatban, délután fél négykor meghúzott harangszót mindenképp.

A GPS-koordináták Kupuszina templomához, a római katolikus Szent Anna-templom kertjébe vezetnek, ahol egy Szent Vendel-szobor és egy Turul-szobor áll. Egy csokorba gyűjtve itt találjátok a falu nevezetességeit, melyek közül legfőképp a kupuszinai néprajzi gyűjteményt ajánljuk megtekintésre, benne a falu egyedi népviseletének darabjaival és a XIX. és XX. század festett bútoraival.

Feltétlenül érdemes bekukkantani a szomszédos, és a magyar irodalomból jól ismert Zomborba, meghallgatni az este kilenc órai harangszót, megkóstolni a híres zombori túrót, és természetesen végigbarangolni Zombor nevezetességeit: a patinás vármegyeházát, a ferences templomot és parkokat.

Ha pedig még ezek után is maradt bennetek felfedező kedv, izgalmas nyitott szemmel végigutazni az ezerarcú Dél-Bácskán Újvidékig. Minden falu más és más lesz, eredeti lakóik lenyomatát könnyen észrevehetitek a házak festésén, a templomok és keresztek feliratain. Az első falu Sztapár, szerb fészek. Utána a híres búcsújáróhely, Doroszló következik, itt magyarok élnek. Ez után három eredetileg német falun vezet át az út: Militics, Hódság (Odzaci) és Paripás (Ratkovo). Lakosságukat a II. világháború utolsó hónapjaiban részben lemészárolták, az életben maradtakat deportálták, de gyülekezet nélkül maradt hatalmas templomaik még ma is állnak. Balra egy kis kitérővel az aprócska, de büszke Bácskeresztúrra jutunk, ahol a Kárpátokból idetelepült görögkatolikus ruszinok élnek. Ez bizony püspöki központ, templomuk görögkatolikus püspöki székesegyház. Paripás után Parrag és Szilbács szerb, és szerb-szlovák vegyes lakosságú falucskák, majd Petrőc következik (Bački Petrovac), a bácskai szlovákok kulturális központja szlovák gimnáziummal, szlovák színházzal. Ha Újvidéktől északra fordulunk, Temerinbe érünk, mely 1910-ben még több, mint 90%-ban magyarlakta település volt. Az üldöztetések és betelepítés hatására ez az arány 40%-ra csökkent.

A mediaklikk.hu oldalon a Kupuszina szóra keresve több riport és helyszíni tudósítás is elérhető

Cserkész kötődés

Nincs

Kérlek jelezd számunkra, ha ismersz bármilyen cserkész vonatkozású érdekességet, legendát a helyszínnel kapcsolatosan!

Egyéb leírás, tanácsok, linkek

Kupuszina legnagyobb ünnepe a nyári Szent Anna-napi búcsú, illetve a doroszlói szentkút búcsúja Kisboldogasszony: szeptember 8..<a

Túra igazolása

A túra Facebook albumába másold fel az ott készített képet, írd meg az élményeidet. Ezen kívül ne felejtsd el kitölteni az igazoló űrlapot.

Tanácsok a túra után

Amennyiben tanácsod lenne a túrával kapcsolatban, kérlek jelezd a Facebook csoportban, hogy azok is értesüljenek róla, akik még nem jártak arra.

Keress egy közeli cserkészcsapatot:

ECSET térkép

Kérdésed van?

Keresd a Trianon100 munkacsoportot:

Jó munkát! Jó túrázást!

A túracélpont a térképen

Trianoni Túracélpontok
Határtalan Barátság
Nevelési Módszertan