Background Image

Jászkisér – vitéz Faragó Ede sírja

Jászkisér – vitéz Faragó Ede sírja

„Az eső még csepegett-csupogott. A súlyos cseppek hólyagokat vertek a tócsákban. Atilla palotája előtt nagy sereg ember ázott. A süvegük karimája le volt fordítva. Sisakban is láttam egynéhány embert és fekete pikkelyes páncélban.”

Célpont neve

vitéz Faragó Ede sírja

Ország: Magyaroroszág

Legközelebbi település: Jászkisér

GPS koordináta: 47.45546, 20.19832

Célpont leírás

Trianon kapcsán újra és újra a megmaradás kérdéséről, a jövőnkről merülnek fel bennünk kérdések. Most egy olyan nép „szállásterületére” látogatunk el, akik tadzsikkal, kurddal, oszéttal rokon nyelvüket ugyan elvesztették, identitásukat azonban nem. Ők: a jászok. A régészeti leletek és a néprajztudomány 1902-es tudására építve a Láthatatlan ember 14. és 36. fejezetében Gárdonyi így ír róluk: „Az eső még csepegett-csupogott. A súlyos cseppek hólyagokat vertek a tócsákban. Atilla palotája előtt nagy sereg ember ázott. A süvegük karimája le volt fordítva. Sisakban is láttam egynéhány embert és fekete pikkelyes páncélban. Később tudtam meg, hogy jászok, és hogy a páncéljuk nem vasból van, hanem ökör szarvából.” (…) „Aztán a jász nép seregelt be, az alánok idevaló raja. Már nem is külön nép, mert rég beolvadt a hunokba, csak a ruhájában különbözik: csontlemezekből faragott pikkelyruhát viselnek a harcban. A lovukat is tetőtől talpig olyannal födik. A pikkelyt durva vászonra varrják, s olyanok, mintha emberré vált halak volnának. De szépfajta nép: barna és holdas szemöldökű, hosszú nyakú. Mind szálas. Nyilazásban első a világ minden népe között. Ez a néptöredék a kunokkal együtt érkezett közénk, kevéssel a tatárjárás előtt, és a középkor végére olvadt be a magyarságba – nyelvileg, de jász identitásukat a mai napig őrzik. A Jászság településein járva sokan még ma is felfedezni vélik az itt lakó, ragyogó kék szemű emberekben azt a „szépfajta népet”, amelyet írók és etnográfusok oly sokan örökítettek meg a XIX. század folyamán. Izgalmas látni, hogy egy nép identitása és nyelve nincs összekötve. Sőt, én magam beszéltem olyan határon túli személlyel, aki tökéletes, ízes magyarsággal világosított fel a faluja nevezetességeiről, majd lehajtott fejjel jelentette ki: a szüleim még magyarok voltak. Meghökkenve néztünk rá: de hiszen ön tökéletesen beszél magyarul! Eszerint már nem vallja magát annak? Lemondó vállvonogatás volt a válasz. Európában hány olyan etnikumot tudtok mondani, akik őrzik identitásukat, akár országot is bírnak, bár nyelvüket már alig ismerik? Jászkiséren a temető felé irányozzuk lépteinket, ahol Faragó Ede (1895–1973), a cserkészszövetség egykori vezetőtisztjének sírjánál állhatunk meg egy pillanatra. Egyike azoknak a kiváló, emberségben és magyarságukban kiemelkedő személyeknek, akikre a két világháború közti cserkészet, s aztán a külföldi emigráns magyar cserkészszövetség is épült. Gerincességük és hazaszeretetük miatt mind a jobb-, mind baloldali diktatúrák ellenséget láttak ezekben a cserkészvezetőkben. 1944-ben a németek, a háború után a népügyészség tartóztatta le. 1951-ben mint veszélyes elemet (nem csak cserkész, hanem katonatiszt és országgyűlési képviselő is volt a Horthy-korszakban) ide, Jászkisérre telepítették ki. A lassú enyhülés során nem ragadta meg a lehetőséget, hogy visszamenjen a fővárosba, itt élte le utolsó évtizedeit.

Forrás, bővebb információk: Faragó Ede könyve: Tarlótűz, tábortűz

Cserkész kötődés

Kérlek jelezd számunkra, ha ismersz bármilyen cserkész vonatkozású érdekességet, legendát a helyszínnel kapcsolatosan!

Egyéb leírás, tanácsok, linkek

Szíves figyelmetekbe ajánljuk Jászkiséren a Csete Balázs Helytörténeti Gyűjteményt, illetve a Jászkisértől északkeletre elterülő Hevesi Füves Puszták Tájvédelmi Körzetet is, ami, természetesen, mint oly sok természetvédelmi oltalom alatt álló terület, szakértő vezetéssel fedi fel igazi kincseit (illetékes: a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága) Az alábbi oldalon is találtok néhány tippet

Túra igazolása

A túra Facebook albumába másold fel az ott készített képet, írd meg az élményeidet. Ezen kívül ne felejtsd el kitölteni az igazoló űrlapot.

Tanácsok a túra után

Amennyiben tanácsod lenne a túrával kapcsolatban, kérlek jelezd a Facebook csoportban, hogy azok is értesüljenek róla, akik még nem jártak arra.

Keress egy közeli cserkészcsapatot:

ECSET térkép

Kérdésed van?

Keresd a Trianon100 munkacsoportot:

Jó munkát! Jó túrázást!

A túracélpont a térképen

Trianoni Túracélpontok
Határtalan Barátság
Nevelési Módszertan