Background Image

A Jakab-hegy

A Jakab-hegy

Egy 2800 éve épült hatalmas földvár közepén álló monostor romjaihoz látogatunk, ahol mindenfelé épületek maradványaiba, az emberi jelenlét nyomaiba ütközünk. Meg tudsz különböztetni egy 70 éves romot egy 700 évestől?

Célpont neve

Jakab-hegy

Ország: Magyaroroszág

Legközelebbi település: Pécs

GPS koordináta: 46.09538, 18.14307

Célpont leírás

Az országot járva gyakran találkozhatsz hencegő táblákkal, feliratokkal, büszke idegenvezetőkkel, akik a bemutatott objektum kapcsán kimondják a nagy szót: ebből csak egy van! Vagy: világelső, amit látunk. Például: ez a világ legnagyobb földvára! Ez Magyarország legnagyobb mozaikja! Ez Európa első hajózható csatornája! Sehol máshol nincs még egy ilyen Mária-ábrázolás! Nem illik ezekkel a grandiózus állításokkal kötözködni, pedig sajnos gyakran egyszerűen nem igazak.

Míg fújtatva kaptatsz a Jakab-hegy déli oldalán, hadd használjam ki a lehetőséget, hogy nem akarsz hegynek fölfelé beszélni, és elmondom, hogy most is egy olyan helyre érkezel, ahol alkalmasint sok ilyen „egyetlen”-t és „leg”-et hallhatsz, különösen azért, mert a pálosokhoz valami miatt különösen is könnyen tapadnak ilyen nehezen igazolható vagy cáfolható legendák.

Magyarországon számos szerzetesközösség alakult az elmúlt ezerhúsz évben, ezek közül egyik a pálosok. Az egyetlen magyar szerzetesrend – szokták mondani, mert hivatalos nevükben csak náluk szerepel az Ordo kifejezés, amely elsősorban egyházjogi kategória, a legmagasabb pápai elismerést takarja a középkor és a reneszánsz során. Tehát magyar alapítású ordóból van egy.

A XIII. században két hegységünkben is egy helyre telepítették a szerteszét élő remetéket. Itt, a Mecsekben Bertalan pécsi püspök volt a szervező 1225 körül, majd a tatárjárás után 1250-ben Özséb esztergomi kanonok a Pilisben. Ezt a két remeteséget végül Özséb szervezte egy szerzetesközösséggé, és kezdte el kijárni Rómában az egyiptomi remete, Thébai Szent Pál után pálosoknak nevezett társaság elismertetését. A középkor végére több mint 50 pálos remeteség működött már az országban.

Ez, ahová most megérkezel tehát, a Jakab-hegyi vagy üröghegyi monostor, a pálosok első monostora, ahol már remeteélet folyt az alapító előtti időkben is, amikor „a pálosok még nem is voltak pálosok”. A török hódoltság idején természetesen elnéptelenedett, a szerzetesek helyét rablók foglalták el, majd a XVIII. században újra felépítettek itt egy kis kolostort, az egykori várfalakat is igyekeztek helyrehozni. Azok a kerek bástyák, amelyeket például a romterülettől keletre látsz, a XIX. századi rekonstrukciók során épültek újjá, de azóta is ismét és ismét állagmegóvást végeznek Jakab-hegyen. A legutolsó építmények egy II. világháború után (!), 1947-ben felépült kápolna romjai és egy kilátó. <a

Cserkész kötődés

A Jakab-hegyen számos alkalommal tartottak már programot, portyát, fogadalomtételt a pécsi cserkészek.

Kérlek jelezd számunkra, ha ismersz bármilyen cserkész vonatkozású érdekességet, legendát a helyszínnel kapcsolatosan!

Egyéb leírás, tanácsok, linkek

Két óránál nem valószínű, hogy hamarabb meg tudod járni ezt a célpontot, de akár egy egész napot is elbóklászhatsz a környéken, felfűzve a Babás-szerköveket, Zsongorkövet és végigsétálva a ma is jól kivehető, sőt légifotón is minden régészeti előképzettség nélkül felismerhető őskori földsáncot.<a

Túra igazolása

A túra Facebook albumába másold fel az ott készített képet, írd meg az élményeidet. Ezen kívül ne felejtsd el kitölteni az igazoló űrlapot.

Tanácsok a túra után

Amennyiben tanácsod lenne a túrával kapcsolatban, kérlek jelezd a Facebook csoportban, hogy azok is értesüljenek róla, akik még nem jártak arra.

Keress egy közeli cserkészcsapatot:

ECSET térkép

Kérdésed van?

Keresd a Trianon100 munkacsoportot:

Jó munkát! Jó túrázást!

A túracélpont a térképen

Trianoni Túracélpontok
Határtalan Barátság
Nevelési Módszertan