Background Image

Istenszéke

Istenszéke

A néphagyomány szerint itt pihent meg a Jóisten, miután megalakította a környék (Kelemen-havasok) hegyvonulatait. A hegycsúcs 1381 m magas.

Célpont neve

Istenszéke

Ország: Románia

Legközelebbi település: Dédabisztra

GPS koordináta: 47.031713, 24.910984

Célpont leírás

„Ott áll az Istenszéke magosan a Maros fölött. Egyik oldalán a sokágú Galonya, másik oldalán a Bisztra-patak, s mögötte a Kelemen csúcsai. Persze, ma már ott sem olyan a világ, mint akkor volt, midőn az Isten pihenni leült volt a hegyek közé.” Wass Albert: A Funtineli boszorkány (regényrészlet) A Maros völgyén felfele haladva Szászrégentől Déda irányába egy látványos, trapéz formájú, sziklákkal szegélyezett alakzatot láthatunk előbb az országút, majd közelebb érve a környező dombok fölött a Kelemen-havasok előterében. A Keleti-Kárpátok legkiterjedtebb vulkáni eredetű hegységének és az egész Maros völgy térségének legismertebb célpontja a Kelemen-havasok délnyugati részének messziről szembetűnő, jellegzetesen lapos tetejű magaslata, az Istenszéke (1381 m). Ez a szelektív erózió által kialakult andezit-bástya hatalmas székhez hasonló formájáról kapta nevét. Sziklaszirtjei a Maros mentére, valamint a Kelemen- és Görgényi-havasok bérceire kitűnő kilátást biztosítanak, a különös szépségű hely sokakat késztetett írásra, többek közt olyan kiváló írókat és költőket, mint Wass Albert vagy Áprily Lajos. Az Istenszéke ma természetvédelmi terület, a Kelemen-Görgényi Natura 2000-es környezetvédelmi terület része. Az itt élő növény és állatvilág, illetve ezek élőhelyének védelméhez szükséges a táj jelenlegi állapotának megőrzése is. Forrás, bővebb infó és pontos útleírás

Cserkész kötődés

Kérlek jelezd számunkra, ha ismersz bármilyen cserkész vonatkozású érdekességet, legendát a helyszínnel kapcsolatosan!

Egyéb leírás, tanácsok, linkek

A célpont legkönnyebben Dédabisztra felől közelíthető meg, a falut Galonya felé elhagyva a kék csíkon haladva kb. 9 km-es túrára kell számítani, 890 m szintkülönbséggel. A nyári szezonban érett áfonyára, málnára és medvére is számíthattok. :) A környéken érdemes felkeresni pl. a gernyeszegi Teleki kastélyt, a marosvécsi Kemény kastélyt. További információk

Túra igazolása

A túra Facebook albumába másold fel az ott készített képet, írd meg az élményeidet. Ezen kívül ne felejtsd el kitölteni az igazoló űrlapot.

Tanácsok a túra után

Amennyiben tanácsod lenne a túrával kapcsolatban, kérlek jelezd a Facebook csoportban, hogy azok is értesüljenek róla, akik még nem jártak arra.

Fotó: https://visit-mures.com/storage/0i97McKl2fTjkmWzc0RUGFfxv59Mvp0sTEBVlWmd.jpeg

Keress egy közeli cserkészcsapatot:

ECSET térkép

Kérdésed van?

Keresd a Trianon100 munkacsoportot:

Jó munkát! Jó túrázást!

A túracélpont a térképen

Trianoni Túracélpontok
Határtalan Barátság
Nevelési Módszertan