Background Image

A herpályi csonkatorony

A herpályi csonkatorony

Miért van Skóciában annyi épen megmaradt várkastély, nálunk pedig olyan kevés? Miért áll egy ódon, középkori templomocska minden burgundiai faluban, nálunk pedig miért nem?

Célpont neve

herpályi csonkatorony

Ország: Magyaroroszág

Legközelebbi település: Berettyóújfalu GPS koordináta: 47.22441, 21.5604

Célpont leírás

A kedvcsinálóban feltett költői kérdés inkább úgy érvényes: Hogyan lehetséges az, hogy az elmúlt évszázadok után nálunk még mindig vannak várkastélyok és középkori templomok? Amikor háborúról, a középkori és reneszánsz királyi Magyarország kincseinek pusztulásáról van szó, talán a legtöbben a török hódításra gondolnak. Pedig Berettyóújfalu esetében a legbrutálisabb 1944 októbere volt, amikor itt, Nagyvárad nyugati előterében heteken át magyar és német csapatok harcoltak a szovjetekkel a város birtoklásáért, többek közt Pantherekkel és IS-2 nehézharckocsikkal. Túracélpontunk ekkor súlyosan megsérült, de nem omlott le, és az 50-es illetve 70-es években konzerválták. Az egykori Herpály (Érpály, Pály) nevű település XII. században román stílusban épült – talán premontrei – kolostorának maradványa a herpályi Csonkatorony. Kéttornyú templom volt, 1806-ban még állt oldalfala és egy oldalkápolnája. Északi tornyát az 1840-es években bontották le, kevéssel a hazai műemlékvédelem felvirágzása előtt, anyagát a református templomban használták fel. A templom módszeres széthordása folytatódott a következő évtizedben is. Pedig jelentős értékről van szó, e román stílusú templomrom Hajdú-Bihar megye legrégebbi építménye. A mai Csonkatorony sajnos csak töredéke a réginek, legfelsőbb emeletét 1854 körül bontották le. A romról az első hiteles feljegyzések 1878-ból valók. A feljegyzésekből és az ekkor készült rajzokból egyértelműen kiderül, hogy a templom román stílusú volt. Ez a rendi hovatartozására nézve jelent bizonyos támpontokat, például biztosan nem lehetett pálos kolostor Herpály. Az 1970-es években végre tervszerű régészeti feltárást is végeztek itt. Ennek eredményeként egy háromhajós, reprezentatív, nyugati toronypáros, nagyméretű kolostortemplom alaprajza tűnt elő, melynek alapfalait felfalazták, és megnyitották a nagyközönség előtt.

A forrás ezen a linken érhető el.

Cserkész kötődés

Nincs, legközelebbi csapat: 961. Sztárai Mihály cserkészcsapat, Derecske.

Kérlek jelezd számunkra, ha ismersz bármilyen cserkész vonatkozású érdekességet, legendát a helyszínnel kapcsolatosan!

Egyéb leírás, tanácsok, linkek

Jól illusztrálja a középkori gazdagságot és nyüzsgő életet, hogy a Csonkatoronytól alig 300 méterre keletre (GPS: 47.224968, 21.564578) egy másik középkori templom alapfalait találjuk, ez a „Fehértemplom”, a tucatnyi Berettyóújfalu határában feltárt középkori település egyikének temploma. Ilyen sűrűségben kőtemplomok leginkább városokban fordulnak elő. A két funkció mellett (kolostortemplom, plébániatemplom) az is oka lehet a templomsűrűségnek, hogy a kettő között víz húzódott, amely hóolvadás idején megnehezíthette a közlekedést. Érdemes rákeresnetek a vízszabályozás előtti térképen (második katonai felmérés) Herpályra, és a helyszínen bebarangolni azt a vízi labirintust, amit Herpály körül és tőle keletre a Berettyó szőtt ágaival. Ha további nyomai érdekelnek az Alföld hasonló középkori emlékeinek, egyrészt az aracsi templomot ajánljuk figyelmedbe, amely egyik túracélpontunk, illetve a Debrecen mellett álló zeleméri templom alapfalait, ez szintén egy elhagyott falu egyháza. <a

Túra igazolása

A túra Facebook albumába másold fel az ott készített képet, írd meg az élményeidet. Ezen kívül ne felejtsd el kitölteni az igazoló űrlapot.

Tanácsok a túra után

Amennyiben tanácsod lenne a túrával kapcsolatban, kérlek jelezd a Facebook csoportban, hogy azok is értesüljenek róla, akik még nem jártak arra.

Keress egy közeli cserkészcsapatot:

ECSET térkép

Kérdésed van?

Keresd a Trianon100 munkacsoportot:

Jó munkát! Jó túrázást!

A túracélpont a térképen

Trianoni Túracélpontok
Határtalan Barátság
Nevelési Módszertan