Background Image

Hazatérés-tábor

Hazatérés-tábor

1939. július 5-20. között Balatonföldváron „Hazatérés” cserkésztábort szerveztek felvidéki és és kárpátaljai magyar fiúk részére.

Célpont neve

Hazatérés-tábor, Balatonföldvár

Ország: Magyarország

Legközelebbi település: Balatonföldvár

GPS koordináta: 46.847301, 17.864889

Célpont leírás

A koordináta a Hajózástörténeti Látogatóközponthoz vezet, egész évben látogatható. A településen töltötte gyermekkorát Széchenyi Zsigmond, híres író és afrika-vadász, biztosan ismertek tőle jó néhány halandos útleírást. A Kulipintyóban 2 kiállítást is megnézhettek. Balatonföldvár népessége az első népszámláláskor (1870) még alig haladta meg a száz főt. A fürdőhely kalakítását gróf Széchényi Dénes határozta el 1872-ben, s ő kezdte meg a fásítást a magaspart alján. A fürdőtelep kialakítására Dr. Korányi Frigyes egyetemi tanár tett javaslatot, melynek alapján gróf Széchényi Imre (Széchényi Zsigmond apja) 1894-ben felparcelláztatta a korábbi pusztát. 1894-re készült el Széchényi Imre költségén a gyógyüdülésre szánt, mintegy 70 holdas parkkal körülvett fürdőtelep, amelynek hivatalos megnyitására 1896-ban került sor. Ebben az időben már negyvennél is több, remek építészeti megoldásokat mutató villa gyönyörködtette a vendégeket. Földvár további nevezetességeiről ezen a honlapon tájékozódhattok

Cserkész kötődés

Kérlek jelezd számunkra, ha ismersz bármilyen cserkész vonatkozású érdekességet, legendát a helyszínnel kapcsolatosan!

Egyéb leírás, tanácsok, linkek

A tábor pontos helyszínét nem ismerjük, de a róla szóló képes naplóbeszámolót az alábbi linken érintek el. Böngésszétek a korabeli sajtó híreit, igazi cserkésztörténeti relikvia. http://konyvtar.szmcs.sk/kiadvanyaink/konyvek-kiadvanyok/1939/hazateres-cserkesztabor-naplokepsorozata-1939

Túra igazolása

A túra Facebook albumába másold fel az ott készített képet, írd meg az élményeidet. Ezen kívül ne felejtsd el kitölteni az igazoló űrlapot.

Tanácsok a túra után

Amennyiben tanácsod lenne a túrával kapcsolatban, kérlek jelezd a Facebook csoportban, hogy azok is értesüljenek róla, akik még nem jártak arra.

Keress egy közeli cserkészcsapatot:

ECSET térkép

Kérdésed van?

Keresd a Trianon100 munkacsoportot:

Jó munkát! Jó túrázást!

A túracélpont a térképen

Trianoni Túracélpontok
Határtalan Barátság
Nevelési Módszertan