Background Image

Gödöllő cserkész emlékhelyei

Gödöllő cserkész emlékhelyei

A legendák szerint az 1933-as Gödöllőn megrendezett cserkész-világtalálkozó olyan különleges, annyira az alapító eredeti elképzelései szerint valóan cserkészies volt, hogy sorszáma, a római IV. helyett csak úgy emlegetik: a Magyar Jamboree.

Célpont neve

Gödöllő cserkész emlékhelyei

Ország: Magyaroroszág

Legközelebbi település: Gödöllő

GPS koordináta: 47.59755, 19.34974

Célpont leírás

Gödöllő környékén bőven akad látnivaló, köztük a cserkészethez kötődő helyszínek is jócskán. Kezdjük a város közepén! A GPS koordináták Kisfaludi Strobl Zsigmond kisplasztikájának, a Cserkészfiú-nak szoborrá nagyított változatához vezetnek. Eredetileg nem ez, hanem Siklódy Lőrinc egy jóval robusztusabb, Bocskai-sapkás, idősebb fiút ábrázoló szobra állt a testőrlaktanya előtt, amint jelzőkürtöt fúj. 1943. október 17-én leplezték le, több mint 10 évvel a jamboree után, a frontról egyre aggasztóbb hírek érkeztek. Ezt a szobrot 1948-ban, a cserkészmozgalom betiltásával egy időben ledöntötték, talapzatát 1949-ben távolították el. 1989-ben az újjáalakulással egy időben merült fel felállításának gondolata. A jelenlegi szobrot, mely egy jóval fiatalabb fiút ábrázol, amint bal kezében szabályos méretű cserkészbotot tart, míg jobb kezében búr-típusú cserkészkalapjával integet és kiált, Kisfaludi műve alapján Paál István készítette, és 1994. április 24-én mutatták be a nagyközönségnek. A talapzaton látható domborművek: Robert és Olave Lord Baden Powell, Lindenmeyer Antónia, a Pax Ting szervezője és gróf Teleki Pál főcserkész, a gödöllői jamboree szervezője.

Sétánkat a Gödöllői Városi Múzeumban folytassuk, ahol a cserkészgyűjtemény állandó kiállítása is található! Innen eldönthetjük, merre induljunk tovább. Keleten, Gödöllőtől néhány kilométerre találjuk Teleki Pál sírját a máriabesnyői kegytemplom melletti temetőben. Nyugatra, a Teleki Pál cserkészparkhoz tudunk elkirándulni. Végül maradhatunk Gödöllőn is, ahol kezünkbe véve a jamboree egykori térképét könnyű szerrel megállapíthatjuk az egykori altáborok, az aréna, a tábori kereszt, játszóterek és az egyes nemzetek elhelyezkedését.

Gödöllőn persze megkerülhetetlen a város közepén álló királyi kastély, aki még nem járt benne, semmiképp ne hagyja ki. Gyönyörű kastélykertje, érintkezvén az Erzsébet-parkkal és az Alsóparkkal, az pedig egy felüljáró révén a Szent István Egyetem parkerdejével, egy kelet-nyugati irányú zöld folyosót hoz létre a városban. Keresztülszelhetjük úgy Gödöllőt, erdőtől erdőig, a Teleki Pál cserkészparktól a várostól délkeletre magasodó dombokig, hogy voltaképp egyetlen lépést sem teszünk meg utcákon, házak között.

A forrás ezen a linken érhető el.

Cserkész kötődés

-temérdek, amint az a leírásban látható -s ha ez nem volna elég, itt működik az ország egyik legnagyobb cserkészcsapata a 802. Szent Korona cserkészcsapat

Kérlek jelezd számunkra, ha ismersz bármilyen cserkész vonatkozású érdekességet, legendát a helyszínnel kapcsolatosan!

Egyéb leírás, tanácsok, linkek

Túra igazolása

A túra Facebook albumába másold fel az ott készített képet, írd meg az élményeidet. Ezen kívül ne felejtsd el kitölteni az igazoló űrlapot.

Tanácsok a túra után

Amennyiben tanácsod lenne a túrával kapcsolatban, kérlek jelezd a Facebook csoportban, hogy azok is értesüljenek róla, akik még nem jártak arra.

Keress egy közeli cserkészcsapatot:

ECSET térkép

Kérdésed van?

Keresd a Trianon100 munkacsoportot:

Jó munkát! Jó túrázást!

A túracélpont a térképen

Trianoni Túracélpontok
Határtalan Barátság
Nevelési Módszertan