Background Image

Gemenc

Gemenc

Egy pár éve még ritkaság számba ment, hogy egy turistajelzés ne hegyes-dombos vidéken haladjon. Mára az alföldi túrautak száma kibővült, és mi is ellátogatunk egy ilyen vadonba, ahol kaptatókra egyáltalán nem kell számítani.

Célpont neve

Gemenc

Ország: Magyaroroszág

Legközelebbi település: Baja és Pörböly

GPS koordináta: 46.17625, 18.87998

Célpont leírás

Ahogy egy hegyvidéket természetes módon hónapokra beborít a hó, úgy kell, hogy évről-évre elöntsön a víz egy ártéri erdőt. Ha ez nem történik meg, az erdő szerkezete és fajkészlete átalakul, és elveszíti eredeti, különleges karakterét. Úti célunk Gemenc, Európa egyik legjelentősebb ártéri erdeje. Puhafaligeteit hagyományosan 2–4 hónapig öntötte el a Duna, de a magasabban fekvő részek is néhány évente, a nagyobb árhullámok idején víz alá kerültek – ezek a keményfaligetek. Ahogy kör jelzi a forráshoz vezető ösvényeket, háromszög csúcsra, négyzet pedig egy turistaházhoz kalauzol, úgy lehetne Gemenc bizonyos ösvényeit csónak szimbólummal felfesteni, hiszen ezeken az ösvényeken a turista hetekig csak csónakkal közlekedhet(ne).

Koordinátánk Magyarország jelenleg ismert legvastagabb derekú fájához, a Pörbölyi Titánnak becézett öreg fekete nyárfához vezet. Három sarjból összeforrott törzsének kerülete meghaladja a 12 métert. A fekete nyárak egyébként tiszteletet érdemelnek, különösen az ilyen öreg, tiszta DNS-ű példányok, mert a széltében ültetett amerikai nemes nyárakkal könnyen hibridizálódik, így az eredeti faj sajnos visszaszorulóban van. Valami hasonló sodorta végveszélybe a Magyarországon fokozottan védett vadmacskát is, egyes kutatók szerint már valószínűleg nincs is belőle fajtiszta példány, a házi macskákkal való keveredése miatt.

Ha már állatok: Gemenc a természetfotósok Mekkája, a díjnyertes trófeákat adó gímszarvas-állománya, madárvilága, és persze a magas talajvíz miatt még nyár végén is üdezölden ragyogó fái valószínűleg titeket is megihletnek majd.

Gemenc kiterjedése lehetővé teszi, hogy akár egy egész hetes gyalogos-evezős-kisvasutas (merthogy itt találjuk az ország második leghosszabb, 32 km-es kisvasúti hálózatát is) mozgótábort szervezzetek ide. Bogyiszlótól Bátáig, akár a Bajától délnyugatra húzódó erdőket is felfűzve 150 km-t is gyalogolhat a felfedező. A forrás ezen a linken érhető el.

Cserkész kötődés

Legközelebb a bajai 567. sz. Mészáros Lázár cserkészcsapat található

Kérlek jelezd számunkra, ha ismersz bármilyen cserkész vonatkozású érdekességet, legendát a helyszínnel kapcsolatosan!

Egyéb leírás, tanácsok, linkek

Gemenc látszólag egy nagyon békés, lapos táj, de azért némi elővigyázatosság nem árt. Tájékozódjatok a vízállás és vadászatok miatti esetleges lezárások felől, és használjátok ésszel, ha visztek magatokkal felfújható csónakot, hogy a kisebb Duna-ágakon és utatokat álló csatornákon át tudjatok kelni!

Túra igazolása

A túra Facebook albumába másold fel az ott készített képet, írd meg az élményeidet. Ezen kívül ne felejtsd el kitölteni az igazoló űrlapot.

Tanácsok a túra után

Amennyiben tanácsod lenne a túrával kapcsolatban, kérlek jelezd a Facebook csoportban, hogy azok is értesüljenek róla, akik még nem jártak arra.

Keress egy közeli cserkészcsapatot:

ECSET térkép

Kérdésed van?

Keresd a Trianon100 munkacsoportot:

Jó munkát! Jó túrázást!

A túracélpont a térképen

Trianoni Túracélpontok
Határtalan Barátság
Nevelési Módszertan