Background Image

Galambóc vára

Galambóc vára

Egy mesébe illő vízivár a Vaskapu felső bejáratánál.

Célpont neve

Galambóc vára

Ország: Szerbia

Legközelebbi település: Galambóc

GPS koordináta: 44.66124, 21.67748

Célpont leírás

Galambóc várával a szigorúan vett Nagy-Magyarországon kívülre lépünk, a Trianon előtti, 1918-as országhatárokon túlra. Nem ez az egyetlen vár, amely a magyar történelemhez kötődik, és Nagy-Magyarország határán lévén gyakran cserélt gazdát: hol hozzánk, hol pedig a szomszédos – és így sajnos ellenséges – hatalomhoz tartozott: a másik ilyen jelentős Duna-parti vár Szendrő. Galambóc talán legismertebb ostroma Kinizsi Pálhoz kötődik, aki 1481-ben tudta elhódítani a töröktől.

Megkerülhetetlenségét nagyon jól mutatja, hogy a Duna mentén futó út ma is keresztülvezet a váron – pontosabban egy alagúton át, a vár alatt, felette pedig meredeken ott magasodnak az erdő borította hegyek, csakúgy, mint az elmúlt évszázadokban. Galambóc bástyáin állva nem is kérdés, hogy aki Galambócot bírja, az dönti el, hogy a Duna jobb partján ki léphet be és ki a Kárpát-medencébe. Ez a legmonumentálisabb erődítmény ezen a Duna-szakaszon, szépségét és különlegességét fokozza, hogy a vár falai az egyik oldalon a Dunába nyúlnak: a vízben álló bástyák nagyon hangulatosak, bár be kell vallanunk, hogy ezek a falak csak a Duna duzzasztása óta állnak vízben. Másik oldalán a hegyre futnak fel a várfalak, így a kilátás élménye is megmarad.A túlparton, a történeti Magyarország területén felváltva román, szerb és cseh (!) falvacskák sorakoznak.

Galambócnál kezdődik legnagyobb folyónk al-dunai szakasza, szorosok 130 kilométer hosszú sorozata, melyből a legkeskenyebb és leghíresebb a 170 méter széles Kazán-szoros; érdemes tehát a természeti szépségekre is figyelni! Aki valamivel feljebb, az Alföld végtelen lapályán látja hömpölyögni a Dunát, talán nem is tudja elképzelni, hogy ez a folyam még képes újra virgonc hegyi folyóként viselkedni, márpedig így van: kevés, a szabályt erősítő kivételtől eltekintve ez a szűk völgyecske a Kárpát-medence egyetlen, vagy mondjuk úgy: fő „lefolyója”, és most minden patak és beletorkollott víz itt zubog keresztül a hegyek közt a tenger felé.
A forrás ezen a linken érhető el.

Cserkész kötődés

Nincs

Kérlek jelezd számunkra, ha ismersz bármilyen cserkész vonatkozású érdekességet, legendát a helyszínnel kapcsolatosan!

Egyéb leírás, tanácsok, linkek

Maga a vár nem igényel különösebb állóképességet, de bizonyára hívogatni fognak titeket a vár feletti sziklák: nem árt tehát, ha bakancsban vágtok neki a vártúrának!<a

Túra igazolása

A túra Facebook albumába másold fel az ott készített képet, írd meg az élményeidet. Ezen kívül ne felejtsd el kitölteni az igazoló űrlapot.

Tanácsok a túra után

Amennyiben tanácsod lenne a túrával kapcsolatban, kérlek jelezd a Facebook csoportban, hogy azok is értesüljenek róla, akik még nem jártak arra.

Keress egy közeli cserkészcsapatot:

ECSET térkép

Kérdésed van?

Keresd a Trianon100 munkacsoportot:

Jó munkát! Jó túrázást!

A túracélpont a térképen

Trianoni Túracélpontok
Határtalan Barátság
Nevelési Módszertan