Background Image

Csonka-Magyarország földrajzi középpontja

Csonka-Magyarország földrajzi középpontja

Már az elhelyezésekor is tudták, hogy tévednek, ám mivel az általuk kiszámolt pont „már foglalt volt”, kerestek a közelben egy megfelelő helyet, és ott építették fel ezt a mára szimbólummá vált emléktornyot.

Célpont neve

Csonka-Magyarország földrajzi középpontja

Ország: Magyaroroszág

Legközelebbi település: Pusztavacs

GPS koordináta: 47.18007, 19.50407

Célpont leírás

Vannak, akik az efféle szimbolikus, földrajzi értelemben nevezetesnek mondható pontokat értékelik, mások pedig értetlenül rázzák a fejüket, hogy ebben ugyan mi a pláne. Mondani sem kell, hogy valamikor a XVIII.–XIX. században, vagyis a pontos térképek és navigáció hőskorszakában volt nagy divat nagy ügybuzgalommal állítgatni délceg országközéppont-oszlopokat a bricsesznadrágos-zsabós inzsellér urak precíz mérései nyomán. Azóta már ez a kedv némileg alábbhagyott az „attól függ, mit számolunk bele” elv miatt.

Magyarország sem veszi túl komolyan a kérdést, hiszen, a híressé vált pusztavacsi 8 szögletű, 11 méter magas, zsindellyel fedett gúláról, talán már első megépítésekor sem gondolta senki, hogy pontosan Magyarország közepén állna. Sebaj, egy kedves sétára így is jó alkalom Pusztavacs meglátogatása: a Duna–Tisza-közének homokján kacskaringózó zöld jelzés hosszan vezet minket a Duna-völgyi főcsatorna felé, s közben az alföldi táj a maga tágasságával, erdőkkel-ligetekkel tarkított gyönyörű homoki gyepek, benne számos ritka és védett virággal kárpótolnak minket. Aki pedig nem vágyik hosszú túrára, a gúla melletti tűzrakóhelynél maradhat, ahol asztalok és információs táblák teszik kényelmessé és tartalmassá a kirándulást. A közelben megtekinthető az Aradi vértanúk emlékparkja, illetve Pusztavacs egykori gótikus téglatemplomának romja A forrás ezen a linken érhető el.

Cserkész kötődés

Maga ugyan nem cserkész, de sok táborunkban megfordult, Telbisz Tamás, az ELTE TTK docense, 2019-ben minden korábbi mérésnél pontosabban határozta meg a Magyar Köztársaság földrajzi középpontját.

Kérlek jelezd számunkra, ha ismersz bármilyen cserkész vonatkozású érdekességet, legendát a helyszínnel kapcsolatosan!

Egyéb leírás, tanácsok, linkek

Ha valóban fontos neked, hogy felkeresd a magyar állam tudományos alapossággal kiszámolt középpontját, geometriai értelemben vett súlypontját, amelynél fogva egy Magyarország alakú fémlapot fellógatva a lap tökéletesen vízszintes marad, akkor a szomszédos Hernád felé kell venned az irányt, az M5-ös autópálya túloldalán. A falutól kevéssel északnyugatra, az erdőben kell ráállnod a következő koordinátára: 47.168462, 19.395633.

Túra igazolása

A túra Facebook albumába másold fel az ott készített képet, írd meg az élményeidet. Ezen kívül ne felejtsd el kitölteni az igazoló űrlapot.

Tanácsok a túra után

Amennyiben tanácsod lenne a túrával kapcsolatban, kérlek jelezd a Facebook csoportban, hogy azok is értesüljenek róla, akik még nem jártak arra.

Keress egy közeli cserkészcsapatot:

ECSET térkép

Kérdésed van?

Keresd a Trianon100 munkacsoportot:

Jó munkát! Jó túrázást!

A túracélpont a térképen

Trianoni Túracélpontok
Határtalan Barátság
Nevelési Módszertan