Background Image

A 2013-as Nemzeti Nagytábor helyszíne

A 2013-as Nemzeti Nagytábor helyszíne

Emlékszel rá? Te részt vettél rajta? „Nyolc esztendő nem a világ”… talán sokan vannak a vezetőitek, kószáitok és vándoraitok közül, akikben még eleven az emlék minden idők egyik legnagyobb magyar cserkésztáboráról.

Célpont neve

A 2013-as Nemzeti Nagytábor helyszíne

Ország: Magyaroroszág

Legközelebbi település: Ócsa

GPS koordináta: 47.32339, 19.32528

Célpont leírás

Jellemző ránk, cserkészekre, hogy erős érzelmi kötődésünk lesz „jellegtelen” erdő- és mezőrészletekkel, ahol semmi különös nem látható. Ezek ugyanis a mi táborhelyeink.

Itt is ez a helyzet. Túracélpontunk látszólag messze esik Ócsa fő látnivalóitól, pedig Ócsára feltétlenül érdemes rendszeresen visszatérni, mert a különösen gazdag kulturális és természeti örökséggel megáldott községeink közül való. Ha tehetitek, feltétlenül szánjátok rá az időt, hogy bementek elcsöndesedni középkori templomába, elgyönyörködtök az egyik utolsó homoki láperdő üde világában, és sétáljatok ki az Öreg-hegy pincéihez is!

A 2013-ban megrendezett NNT, azaz Nemzeti Nagytábor csaknem 3500 főt befogadó cserkésztábor volt: a legnagyobb magyarországi cserkésztábor 1933 óta. A tábor különlegessége az volt, hogy nem személyek, hanem őrsök táboroztak együtt korosztályonként, kevert rajokban. Ennek célja az volt, hogy a heti rendszerességgel összejáró kisközösségek, melyeket nálunk, a cserkészetben őrsnek hívnak, gyakran az otthonosságot, a meghittséget jelentik egy több ezer fős nagytáborban. Volt például olyan raj az NNT 2013-ban, ahol egy szabadkai, egy kassai, egy csíkszeredai és egy győri őrs táborozott együtt.

Az Ócsa-Üllő műút felől lépjetek a területre, keressétek fel az ismerős helyeket! A GPS koordináta a hatalmas táborterület egy NATURA2000-es védelem alatt álló részére vezet titeket. Ezek a buckás-homokos táborhelyek több ezer vezetőnek lehetnek ismerősek, az újjáalakulás óta ilyen jellegű területeken rendezik az I. és X. cserkészkerület vezetőképző táborait.

A forrás ezen a linken érhető el. A forrás ezen a linken érhető el.

Cserkész kötődés

-A Magyar Cserkészszövetség megalakulásának 100. évfordulója alkalmából rendezett Nemzeti Nagytábor helyszíne. -Legközelebbi csapat Ócsa, 928. Erő cscs.

Kérlek jelezd számunkra, ha ismersz bármilyen cserkész vonatkozású érdekességet, legendát a helyszínnel kapcsolatosan!

Egyéb leírás, tanácsok, linkek

A területet a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem használja gyakorlótérként, legyetek tehát körültekintőek!

Túra igazolása

A túra Facebook albumába másold fel az ott készített képet, írd meg az élményeidet. Ezen kívül ne felejtsd el kitölteni az igazoló űrlapot.

Tanácsok a túra után

Amennyiben tanácsod lenne a túrával kapcsolatban, kérlek jelezd a Facebook csoportban, hogy azok is értesüljenek róla, akik még nem jártak arra.

Keress egy közeli cserkészcsapatot:

ECSET térkép

Kérdésed van?

Keresd a Trianon100 munkacsoportot:

Jó munkát! Jó túrázást!

A túracélpont a térképen

Trianoni Túracélpontok
Határtalan Barátság
Nevelési Módszertan