cserkeszliliom

Módszertani Ötletek

Módszertani ajánlások a Trianoni trauma 100. évfordulójára emlékezve.

hiszekegy

Módszertani ötletek a trianoni események feldolgozására a cselekedve tanulás szellemében

Nevelési teoretikusaink újra és újra előhozzák ezt a kérdést, ami nyilvánvalóan nagyon kényes és energiaigényes téma, mégis, mikor foglalkozzunk vele, ha nem most?

A módszertani segédletek reményeink szerint beépülnek a mindennapi cserkészmunkába, így ennek a programelemnek nincs véghatárideje.

Munkacsoportunk aktívan foglalkozik azzal, hogy a gyarkorlatban is hasznos, konkrét módszertani tartalmakat tudjunk megosztani Veletek, különböző korosztályok számára feldolgozható formában.

Elméleti kérdéseket is feszegetünk, többek között, hogy mit tudunk átadni a cserkészeinknek, mi a tartalom, a nevelési cél a programjainkban és a próbarendszerünkben a trianoni traumával kapcsolatosan.

Már eddig is érkeztek ötletek tőletek, ezeket már részben be is építettük a segédanyagainkba, és továbbra is hálásan fogadunk akár sebtében megfogalmazott víziókat, akár részletesen, kelléklistával, szövegkönyvekkel ellátott kész modulokat.

Írj nekünk bátran, bármilyen ötleted van, írd meg nekünk Ti hogyan dolgoztátok fel a témát a csapatban, tegyük közkinccsé a tudásunkat: trianon100@cserkesz.hu

Az őrsgyűlés és tábortűz módszertani segédleteket készítettünk el, de további tartalmakon is dolgozunk!

Van módszertanom, szeretném megosztani a cserkészközösséggel!

Írj nekünk e-mailt: trianon100@cserkesz.hu

Módszertani segédletek

tabortűzi módszertan

Trianon cserkészpedagógiája - Tábortüzek

Összeállítottunk egy kis segédletet, hogy ha "műsorral", tábortüzi számokkal, bármiféle tartalommal akarjátok az estét megtölteni, akkor mi mindenben lehet gondolkodni. Két tucatnyi ötlet, feldolgozási irány, konkrét módszer, szempontok stb. Fogadjátok szeretettel, reméljük ihletet tudtok belőle meríteni. (A csapattáborokban is érdemes lehet legalább az egyik estét, az egyik tábortüzet majd Trianonnak szentelni.)

Megnyitás
őrsgyűlés módszertan

Trianon cserkészpedagógiája - Őrsgyűlések

Részletek hamarosan

Megnyitás
különpróba módszertan

Trianon cserkészpedagógiája - Különpróba

Részletek hamarosan

Megnyitás
Gróf Apponyi Albert

Apponyi Albert védőbeszéde

Hanganyag, amelyen gróf Apponyi Albert, a magyar békedelegáció vezetője beszédét hallhatjátok, amit a békefeltételek átadása után mondott el

Megnyitás
Trianoni Túracélpontok
Határtalan Barátság
Nevelési Módszertan