Background Image

Nándorfehérvári vár

Nándorfehérvári vár

A két legendás folyó, a Száva és a Duna találkozásánál áll a helyiek által Kalemegdan-nak nevezett vár.

Célpont neve

Nándorfehérvári vár

Ország: Szerbia

Legközelebbi település: Zimony, Belgrád

GPS koordináta: 44.822611, 20.450844

Célpont leírás

"Szerbia fővárosa, a másfél millió lakosú Belgrád a magyar történelemkönyvekben Nándorfehérvár néven szerepel. A várnál ömlik a Száva a Dunába (ÉSZ 44º 48’ és KH 20º 28’). A két folyó találkozásánál, 138 méter tengerszint feletti magasságban, egy kb. 50 méter magas sziklaszirten áll az ősi várnegyed. Ezt legjobban Belgrád korzója, a Knez Mihailo sétálóutca végéről indulva közelíthetjük meg, innen kezdhetjük várnéző sétánkat. A sétálóutca folytatása egyenesen a Karagyorgye-kapuhoz visz át az 1867 után kialakított Kalemegdán Parkon keresztül. A vár jelenleg számos galériának és múzeumnak ad otthont (mint amilyen pl. a Hadtörténeti Múzeum). Ezen kívül éttermek, sportpályák, és a Belgrádi Állatkert is megtalálható itt. Ez volt a nándorfehérvári ütközet színhelye, ahol 1456-ban döntő győzelmet arattak a keresztény (magyar és szerb) seregek a többszörös túlerőben lévő török sereggel szemben. A győzelem mintegy hetven évre megállította a törökök további európai terjeszkedését és Magyarország meghódítására irányuló próbálkozását. A déli harangszó az egész keresztény világban azóta is a nándorfehérvári diadalra emlékeztet. A törökverő Hunyadi János hadvezér, a csata egyik kulcsfigurája az a történelmi személyiség, akire mind a magyarok, mind a szerbek közös történelmük kiemelkedő szereplőjeként tekintenek. Ezt bizonyítják a balkán népeinek Hunyadiról szóló legendái, népballadái is. A nándorfehérvári vár Belgrád legrégebbi területe. A lakosság a várfalakon belül élt hosszú ideig, így a vár falai Belgrád (és Nándorfehévár) történelmét visszhangozzák. A várparkban kellemes sétát lehet tenni: kanyargós sétányok, árnyékos padok, impozáns szökőkutak találhatók itt, melyek a folyókra nyíló festői kilátással még inkább kiemelik a középkori építészet szépségeit és felejthetetlenné teszik az itt töltött pár órát. Aki nem szeret gyalogolni, az felszállhat a kisvonatra, amely a park egész területén közlekedik. További információk A Hunyadi-torony védett emlékmű és kilátótorony, amely Belgrád Zimony nevű kerületében, a Duna jobb partján, a Gárdos domb tetején található. A zimonyi kerület fölé emelkedő Hunyadi-torony meghatározó helyi látványosság és tájékozódási pont, amely az egész kerületből látható és amelyet a Belgrádba látogatóknak érdemes megtekinteni. A Belgrádi várhoz hasonlítva, amely tele van turistákkal, a Gárdos-domb kisebb, nyugodtabb hely, amelyet érdemes meglátogatni, ha Belgrádban tartózkodik valaki."

Cserkész kötődés

Kérlek jelezd számunkra, ha ismersz bármilyen cserkész vonatkozású érdekességet, legendát a helyszínnel kapcsolatosan!

Egyéb leírás, tanácsok, linkek

Túra igazolása

A túra Facebook albumába másold fel az ott készített képet, írd meg az élményeidet. Ezen kívül ne felejtsd el kitölteni az igazoló űrlapot.

Tanácsok a túra után

Amennyiben tanácsod lenne a túrával kapcsolatban, kérlek jelezd a Facebook csoportban, hogy azok is értesüljenek róla, akik még nem jártak arra.

Keress egy közeli cserkészcsapatot:

ECSET térkép

Kérdésed van?

Keresd a Trianon100 munkacsoportot:

Jó munkát! Jó túrázást!

A túracélpont a térképen

Trianoni Túracélpontok
Határtalan Barátság
Nevelési Módszertan